Банкерът търси политическа закрила от Сърбия

 

Цветан Василев съди България в Страсбург и търси политическа закрила от Сърбия. 

 

Всичко това стана ясно, след поредното изслушване на банкера пред съда в Белград. Адвокатите му са представили доказателства за това, че процесът срещу Василев в България бил класически пример за нарушаване на човешките права. 

 

Цветан Василев заяви, че делото в България срещу него е политическо, затова най-вероятно процесът по екстрадицията му също ще е политически. Той и адвокатът му са дали доказателства за това, че властите у нас са използвали всякакви варианти, за да заловят банкера. А сега те ще използват всички възможности на закона, за да предотвратят екстрадирането му у нас. Според Цветан Василев в обвиненията срещу него имало и напълно измислени неща.  

Още по темата

Десетина души охранители придружиха Цветан Василев за 10-минутното му изслушване пред съда в Белград. Минути, в които той е представил доказателства, че делото срещу него в България е политическо. Сред тях и подготвяния от прокуратурата обвинителен акт за източването на КТБ.

 

„Нови документи давам, които уличават и прокуратурата в лъжа. Например, че има разследване в Швейцария, а аз дадох документ, че такова няма, документът е от 2015 година”, обясни Цветан Василев.

 

Затова адвокатите му са поискали отвод на наблюдаващите прокурори в България, както и защита на банкера от Сърбия. 

 

„Цялото дело е политическо, явно и решението по екстрадицията ще е политическо. Така, че нищо чудно да потърся политическо убежище”, заяви Василев пред журналисти. 

 

„Този процес в България е пример за нарушение на човешките права по политически причини и опит да вземат бизнеса му”, коментира адвокат Владимир Белянски.

 

Кой стои зад атаката срещу бизнеса на Цветан Василев – питахме него самия. 

 

„Очевидно острието беше Пеевски, ДПС, към тях дойдоха и други хора. Не знам кога Пеевски е бил в бизнеса, за да излиза от него. Не искам да се профанизира всичко в България като отношения между нас”, заяви Василев. 

 

Нарушила ли е България правата на  Василев – това ще решава съдът в Страсбург. Банкерът вече е завел там две дела срещу държавата. Парите от спечелените дела Цветан Василев щял да даде за обезщетение на пострадалите от фалита на КТБ. 

 

А решението кой е прав остава в ръцете на съда в Белград.


 
Кога ще има решение по делото не е ясно, тепърва предстои да се произнесе Висшия съд в Белград, след това апелативния, а накрая министърът на правосъдието в Сърбия.