Банкерът отново е подал молба за политическо убежище в Сърбия

 

Цветан Василев отново се изправя пред съда в Белград. Той трябва да бъде изслушан по делото за екстрадицията му в България. Василев вече влезе в съда. Банкерът е търсен от родните власти, за да бъде съден за източването на 206 милиона от фалиралата банка КТБ.

 

 

Още по темата

На предишното изслушване Цветан Василев намекна, че делото срещу него е политическо. Сръбски медии и юристи коментират, че Василев все още не е получил отговор на молбата си за политическо убежище в Сърбия.

 

Местни медии обаче разпространиха информация, че Цветан Василев отново е подал молба за политическо убежище в Сърбия. От тях става ясно, че първата молба е приключила с отказ и най-вероятно става въпрос за втора такава молба. Самата процедура обаче отнема около 6 месеца, което означава, че ще се забави и процедурата по екстрадиране на банкера.

 

Българските власти не са уведомени официално за молбата на банкера да получи убежище в съседката ни, но това не е и задължително.

 

Все още не е ясно дали това е първата или втората процедура за искане за политическо убежище за Цветан Василев. Още с пристигането си в Белград през 2014-а той поиска такова.

 

Според някои местни медии сега е поискал за втори път убежище. Според други - все още не е приключила първата му процедура.

 

Нова телевизия научи, че адвокатите му са представили доказателства за политическо влияние върху процеса в България. Дали съдът в Сърбия ще ги приеме още не е ясно. Факт е обаче, че докато този въпрос не получи отговор, Цветан Василев печели време, в което съдът не може да реши окончателно дали да го екстрадира, или не.

 

Василев и адвокатът му Владимир Белянски атакуват искането на България за екстрадиция по няколко направления: банкерът се яви днес на второ изслушване във Висшия съд в Белград.

 

Адвокатите на Василев представят доказателства, че процесът в България е изцяло политически, заради което той е поискал и политическо убежище от Сърбия.

 

Адвокат Белянски обясни, че има много подобни доказателства, които те са представили. Едно от тях е опитът Цветан Василев да бъде обвинен в подготовката на убийство на депутата Делян Пеевски. Втората линия на атака на искането е свързана с решение на Европейския съд по правата на човека, което гласи, че всяка държава може да откаже екстрадиция, ако условията за задържане в страната, която иска екстрадицията, са много лоши.

 

Преди време Германия отказа да върне трима българи именно заради лоши условия в затворите у нас.

 

Василев вече веднъж не се яви пред съда в Белград, при втория опит обаче пристигна, съпровождан от 10-ина души охрана, които буквално изблъскаха чакащите го журналисти.