Правозащитниците реагираха на думите на премиера за хайките срещу бежанците

 

 

Българският хелзинкски комитет сезира главния прокурор Сотир Цацаров заради изказване на премиера Бойко Борисов, с което според БХК подкрепял „хайките за лов на бежанци”.

 

Правозащитната организация реагира на изказване на премиера, което той направи след проведеното учение против засилен миграционен натиск по море.

 

От Хелзинкския комитет се позовават на „данни, изнесени в медиите”, и добавят в сигнала до главния прокурор изказването на премиера, такова каквото е цитирано от медиите:  

Още по темата

 

„Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за „Гранична полиция“ и за държавата е добре дошла [...] Но лично разговарях [...] разговарях с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на „Гранична полиция“ да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки който помогне само едно „Благодаря“ заслужава. Така че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на „Гранична полиция“, те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това.”

 

Според правозащитната организация действията на хората, които задържат мигрантите, са престъпление, а премиерът Борисов „е извършил престъпление” с изказването си. 

 

„Налице са данни за извършено престъпление по чл. 162, ал. 1 НК, тъй като с посоченото изявление Борисов  подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище. Пряко поощряваните от него хайки за хора осъществят престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани”, се казва в писмото на БХК до Сотир Цацаров.

 

Освен това според БХК с това изказване Борисов осъществява „явно подбуждане към престъпление”. 

 

От Хелзинкския комитет искат от главния прокурор Сотир Цацаров да образува досъдебно производство по случая и да ги уведоми за резултатите.