Фондът обаче иска видими реформи

Международният валутен фонд няма да изостави Гърция. Това заяви ръководителката на организацията Кристин Лагард, докато продължават преговорите между Атина и кредиторите ѝ относно третия спасителен пакет от средства и необходимите за получаването му реформи, предаде БГНЕС. 

Още по темата


Лагард отказа да каже как МВФ ще остане ангажиран с Гърция. Фондът участва при предишните два спасителни пакета, но сега иска видими реформи, свързани с оразяване на публичните разходи в Гърция, и едновременно с това ЕС да опрости част от дълга на Атина. 


„Няма да си тръгнем. Участието ни варира, в зависимост от решимостта на Гърция и гаранциите от европейските ни партньори. Но няма да си тръгнем”, заяви Лагард.


На Гърция е нужна още финансова помощ, за да осъществи плащания по външния си дълг.


„Има едно нещо, с което съм съгласна с гръцките власти и то е, че ние и те трябва да действаме бързо”, заяви Лагард.


В началото на седмицата тя и гръцкият премиер Алексис Ципрас влязоха в задочна война на думи, като според Ципрас МВФ иска Гърция да продължи да следва политики на реформи, за които Фондът сам е признавал, че не са довели до правилните резултати при първите два спасителни пакета.


Същевременно отговорните фактори от ЕС продължават да отказват обмислянето на опрощаване на каквато и да е част от гръцкия дълг.