Президентът заяви, че оградата с Турция е „временно съоръжение”

Президентът Росен Плевнелиев даде интервю за „Евронюз”, в което коментира темите за миграцията и отношенията на Европейския съюз с Украйна и Русия. При посещение в Киев наскоро държавният глава бе удостоен с отличието „Човек на годината”.

 

Андрей Бекетов: Тази награда Ви бе дадена за принос към защитата на суверенитета и целостта на Украйна. Все пак Русия продължава да държи контрола над Крим и възпрепятства европейската интеграция на Украйна.

 

Плевнелиев: Разбира се, че се притеснявам за руското поведение – не само за украинската криза, но и като цяло. Виждаме, че Русия има своите амбиции като световна сила и има своите сфери на влияние, които следва да бъдат уважавани. Но аз мисля, че това е много погрешна политика, която трябва да остане в XIX в. Нациите не трябва да са силни заради техните армии от  войници и ядрено оръжие. В XXI в. народите трябва да са силни заради успеха на техните граждани. 

 

Бекетов: Сред предишните получатели на отличието са папа Йоан Павел II, президентите на Полша, Грузия и Литва, бившият председател на НАТО и американски сенатор Джон Маккейн. Как се чувствате като част от тази група? 

 

Плевнелиев: Искам да бъда приятел с всички. Искам да бъда приятел и с Русия. Обичам Чайковски и неговата музика и Достоевски и неговите творби. Обичам руската култура. Обичам руския народ. Но ние не може да се съгласим, когато Кремъл нарушава международното право и международния ред. Не можем да се съгласим със замразени конфликти. 

 

Бекетов: Русия беше много важен пазар за България, но въведе ембарго в съответствие с санкциите на ЕС. Колко загубихте? 

 

Плевнелиев: Имаме значителни загуби. Погледнете българското земеделие, българския туризъм. България стои зад санкциите. Когато трябва да вземем дръзки политически решения, за да предотвратим бъдеща нестабилност в Европа, тогава парите не са фактор. 

 

Бекетов: Какво мислите за енергийната сигурност? 

 

Плевнелиев: Ние зависим от руските газови доставки и работим за алтернативи. Предстои да бъде завършен газов интерконектор между България и Румъния. Споразумяхме се с гръцките ни приятели да започнем такъв. Един от най-важните двигатели, така да кажем, е интеграцията в Европейския енергиен съюз. 

 

Бекетов: Това отличие, което Украйна ви даде, е също за зачитане на европейските ценности. Извън солидарността, извън хуманността, България би ли приела мигранти спрямо квотите, които ЕС ще приложи? 

 

Плевнелиев: Да, ние сме съгласни с формулата за преразпределение и ние ще приемем тези мигранти. И да, ние допринасяме за общото европейско решение. 

 

Бекетов: „Хюман Райтс Уоч” отбелязва случаи на злоупотреби по границата, бой и грабежи на търсещи убежище. 

 

Плевнелиев: Ако има такива сигнали – било от „Хюман Райтс Уоч”, било от ООН – българските институции ще ги приемат много сериозно всеки един от тях. 

 

Бекетов: Приемате ли напълно сделката между ЕС и Турция, която ще предостави ускорен процес на присъединяване и либерализация на визовия режим за Турция? 

 

Плевнелиев: Не можеш да си гарантираш сигурност, ако се затвориш в замък с високи стени и не се интересуваш от всичко около теб. Това е много грешна стратегия. 

 

Бекетов: Но все пак вие продължавате да строите ограда от бодлива тел покрай границата с Турция. 

 

Плевнелиев: България строи само временна ограда, за да отговорим на временните нужди. 

 

Бекетов: Има ли смисъл за вас да се присъедините към Шенген, докато тези временни мерки съществуват? 

 

Плевнелиев: Стоя твърдо срещу строенето на огради между страни-членки на ЕС. Шенген е мечтата на 500 млн. европейци да пътуват без граници. 

 

Бекетов: Мигрантите вероятно също са обезкуражени от вътрешните проблеми в България. Например, вие за съжаление, сте най-бедната страна в ЕС. Също така ЕК продължава да ви напомня за неуспехите в антикорупционната стратегия, както и за бавния напредък в борбата с организираната престъпност. 

 

Плевнелиев: България постигна забележителен напредък. Ако погледнем например БВП на глава от населението, преди 15 години в България беше 27% от средния. Да, най-бедната, то днес сме постигнали 47%.

 

Бекетов: Но хората емигрират…

 

Плевнелиев: Не мога да спра хората, те са свободни. Те също допринасят за родината си и ние поддържаме силна връзка с тях. Знаем, че с развитието на страната и с модернизирането те ще се върнат. 

 

Бекетов: Българите и други източноевропейски работници са третирани различно от местните в страни като Германия или Великобритания? 

 

Плевнелиев: Разделението има различни форми. Например, миграционната криза е на път да раздели ЕС на западен и източен. Западните страни казват: ние сме развити демокрации и не можем да се съгласим с някои държави в източната част на Европейския съюз, които не са съгласни да приемат бежанци. От друга страна, ако погледнете например дълговата и икономическата криза, която може да раздели страните-членки на ЕС на север и юг. Но независимо за кое разделение ще говорим, най-голямата криза, която ще унищожи всички ни, може да бъде моралната криза, кризата на липса на солидарност в ЕС, кризата да забравим кои сме, кризата на уроците, които не са научени от историята. 

 

Бекетов: При тези кризи бихте ли посъветвали Украйна да преследва членство? 

 

Плевнелиев: Аз съм сигурен, че рано или късно това ще се случи. Европейската интеграция и собствен процес на модернизиране, възстановяване върховенството на закона, борба с корупцията, създаването на институции, които да служат на хората, не на олигарси. Това е каквото желая да видя в Украйна. 

 

Бекетов: Някакъв вариант България да се върне към Русия, ако тя възвърне сила, а ЕС – упадне? 

 

Плевнелиев: Живях в комунизъм 25 години и знам какво е да си член на ЕС, Знам какво е да си сам. Или какво е да си подчинен на световна сила като Съветския съюз. Не искам това да се случва отново. Искам България да бъде горд член на ЕС. Това е единствения път за нас да гарантираме нашия просперитет и да гарантираме нашата безопасност и сигурност.