Целта е да се помогне на деца застрашени от детски труд, принудителен брак или насилие

Великобритания обяви, че до 2020 г. ще приеме на своя територия до 3000 уязвими деца бежанци и техните семейства, идващи от конфликтни държави в Близкия изток и Северна Африка.

Още по темата

 

Схемата, която е създадена заедно с агенцията на ООН за бежанците, трябва да помогне на деца, изложени на риск от детски труд, принудителен брак или друга форма на насилие или експлоатация. В нея ще бъдат включени деца без родители или такива, които са придружени от роднини или други хора, които се грижат за тях.

 

От вътрешното министерство в Лондон обявиха, че само в рамките на следващата година няколкостотин души ще намерят нов дом в страната, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

 

Ангажиментът на Великобритания с тези деца е в допълнение на обещанието за приемане на 20 000 от най-уязвимите бежанци от лагери в държави, граничещи със Сирия до 2020 г. До сега повече от 1000 души, половината от които деца, вече са пристигнали на Острова.

 

До сега властите в Лондон се ангажираха с предоставянето на 2,3 млрд. паунда (2,9 млрд. евро) в помощ на бежанците в Сирия и в региона, но не прие квотата на ЕС за настаняване на бежанци от Гърция и Италия.