На петима души са повдигнати обвинения

 

От общо осем задържани при специализираната акция във Фонда за лечение на деца всички излизат на свобода. Специализираната прокуратура привлече като обвиняеми по случая петима души. На четирима от тях ще бъде определена „парична гаранция“, а на един – „подписка”. Паричната гаранция на освободения изпълнителен директор на фонда Павел Александров е от 20 000 лева, на един от участниците в престъпното сдружение – 15 000 лева, а на другите  двама – по 5000 лева. На петимата е наложена забрана да напускат страната. Щатните служители във фонда ще бъдат отстранени от работа до приключване на разследването. 

Още по темата

 

Стана ясно, че неизгодни сделки за стотици хиляди левове е сключил вече бившият шеф на фонда, обявиха от прокуратурата. В същото време майки се събраха на протест заради тромавите процедури за отпускане на средства за лечение на болни деца. 

 

Никой не е искал рушвети от родителите на болните деца и не е пречил на лечението им. Акцията била подготвяна активно от служителите на ГДБОП още от юни 2015 г. Последно сигнал подал здравният министър Петър Москов заедно с доклад, в който се цитирали нарушения.

 

Разследващите намерили доказателства за корупция и длъжностни престъпления по три направления. Първото – настаняването на болни деца в частен апартамент във Франция. На собственичката е изплащан наем, който е десетократно завишен над обикновен наем на жилище в страната.

 

Второто направление на разследването – сключен договор с посредник, който осигурявал транспорта и логистиката при лечение на деца в Турция. За услугата той е взимал 250 000 лева годишно, а сумите били отчитани като дадени за лечение. 

 

Третото направление - възможността директорът на фонда да взима решения по спешните случаи без одобрението на обществения съвет, но след мнение на външен експерт. Фондът имал договор с близо 50 експерта, но били ползвани услугите само на трима от тях. Те винаги смятали, че децата трябва да се лекуват в болниците, в които самите те работят у нас.

 

Точно това обвинение обаче отправиха членове на Обществения съвет, но към Министерството на здравеопазването. Всички са съгласни, че така се точи държавата и Здравната каса.

 

За ръководител на организираната престъпна група прокуратурата посочи Павел Александров. По-голямата част от хората във фонда са от едно и също населено място, а именно Долни Дъбник. То нашумя и покрай акцията за нередности в Автомобилна администрация. При обиски и претърсвания са намерени много пари, ценности, както и колекционерски монети и скъпи часовници. Над 15 000 евро само са мили намерени в офиса на Александров.

 

 

Междувременно в момента 60 деца чакат решение на фонда, за да заминат на лечение в чужбина. Днес са разгледани 15 случая. Бъдещето на десетки болни деца вече зависи от проф. Владимир Пилософ - новият директор на Фонда за лечение на деца.   

 

"Чака ни един списък от 60 деца, с които трябва да решим какво да се случи”, обясни проф. Пилософ.

 

На работа е по-малко от ден, но децата не могат да чакат. Затова и днес свиква първото заседание на фонда два часа преди протеста на родители, недоволни от управлението на институцията. Общественият съвет отказа да коментира арестите. Призна обаче, че част от нарушенията, свързани с логистиката и настаняването, не са били контролирани.

 

Докато протестиращите родители и техните деца продължаваха да чакат новия директор, той се срещна с майката на Дилян - едно от чакащите за лечение деца. За неговата битка с рака Новините на Нова разказва дни наред. Конкретна дата кога той ще замине за чужбина не бе посочена. Междувременно състоянието му се влошава и утре то ще трябва да мине курс по химиотерапия в Пловдив. И лекари, и родители бяха категорични, че е по-добре това да се случи в чужбина.

 

Въпреки добрите намерения - чакането продължава. Поне до другата седмица, когато съветът ще заседава отново.

 

Репортери: Надя Ганчева, Марина Цекова