Очаква се на националната конференция на партията да присъства и Ахмед Доган

 

Национална конференция на ДПС. Движението ще избира ръководство. Форумът бе уважен и от почетния председател на партията Ахмед Доган. Той не се е появявал на публично място от конференцията  преди три години, когато беше нападнат от Октай Енимехмедов в залата на форума.

Още по темата

 

Според публикации в медиите най-вероятният бъдещ оперативен председател на ДПС е Мустафа Карадайъ. В момента движението се управлява от трима съпредседатели, след като по Коледа Лютви Местан беше изключен. 

   

Форумът се следи с интерес не само заради предстоящия избор на оперативен председател на Движението след изключването на Лютви Местан по Коледа, не само заради новоучредената негова партия ДОСТ и предположенията, че тя ще отнеме от електоралната тежест на ДПС, не само заради вероятното присъствие на почетния председател Ахмед Доган в НДК, след като от три години той не се е появявал на публични места – след предишната конференция, когато беше нападнат от Октай Енимехмедов на трибуната в залата. Следи се с интерес и заради оттеглянето или не на депутата от ДПС Делян Пеевски от политическата и икономическата сцена. Какво ще се случи?


Зрелищният епизод от 19 януари 2013 година беше и последният, в който публиката видя Ахмед Доган на живо. В героична роля. На този ден ДПС за първи път от създаването си се сдоби с нов лидер – Лютви Местан.


Така ДПС от най-мълчаливата партия се превърна в една от най-приказливите. Макар и само на един глас. Но пък на два езика.


До 25 ноември 2015 година.


„Безспорен факт е, че през последния месец руската военна авиация нарушава въздушното пространство на Турция многократно. Нарушаването на въздушното пространство и на суверенитета на която и да е държава член на НАТО, е нарушаване на пространството и суверенитета на самия атлантически съюз”, обяви тогава Лютви Местан.


На този ден лидерът в сянка или лидерът в сарая реши, че Местан е прекалил с приказките. Дотолкова, че сам се разприказва за първи път след 3 години мълчание. А събитията от приказките до действията се развиха скорострелно. На рождения си ден Лютви Местан беше изключен от ДПС.


Дали наистина Местан е ударил по националния интерес, или по-скоро само по партийния – и досега не се знае. Факт е обаче, че до коледния трус в ДПС Турция само надникна от една декларация. А след това взе да изскача от всеки ъгъл.


„Много маски паднаха и действително има опити на Турция да се намесва в политиката на България. На мен съвестта ми е чиста, защото съм му казал на Ахмед много ясно, че не одобрявам това, което правят”, коментира Бойко Борисов.


Какво точно правят остана невидимо. Това, което се видя обаче заприлича повече на криминален сюжет с геополитически елементи.


„Някъде преди Коледа стъпих на руска мина”, обяви Лютви Местан.


„Значи сапьорите не са били добри”, коментира Мустафа Карадайъ.


Начело на ДПС беше избрано временно ръководство от трима верни партийци – Рушен Риза, Четин Казак и Мустафа Карадайъ. През изминалите месеци обаче не остана и грам съмнение, че за актива има един единствен лидер. Макар този лидер да ги гледа предимно от плакат на стената.


Всички местни структури пожелаха Доган да се върне обратно начело на ДПС. И пак според всички той никога не си е тръгвал оттам.