Как и дали това ще се отрази на цените на бензиностанциите?

 

Цените на суровия петрол тръгнаха нагоре и достигнаха рекордно ниво за годината. Веднага, след това отново беше регистриран спад. Как и дали това ще се отрази на цените на бензиностанциите? 


Mоментният, макар и най-голям за годината, скок няма да стигне до нашия пазар толкова, че да се усети значително от потребителите. Възможно е обаче леко повишение на цените с няколко стотинки. Изчисленията на експертите са, че цените на дизела сега са с 25 процента по-ниски, отколкото по същото време миналата година. А на бензина - с една пета. Сезонно по-скъпи горива обаче може да плащаме лятото, когато повече са пътуванията и търсенето е голямо. 


Силите на жп транспорта отдавна отслабват пред бързината на колите. Не и за Венелина. Горивата са й скъпи.


„Пътувам с влак, защото той е по-евтин, аз съм студентка, имам карта за намаление, следователно билетът ми е левче”, обяснява Венелина Стоянова. 


Живее в гара Елин Пелин, но учи и работи в София. И понякога избира колата. 


„Когато влакът закъснява, колкото и да е горивото, бих предпочела да пътувам с автомобил”, казва Велина. 


Поскъпването на петрола в последните дни едва ли ще стигне до България така, че да разберат резервоарите. Или поне не с повече от няколко стотинки.


„Всичко зависи от това дали трендът ще продължи да върви нагоре. може да се случи сега, може и след няколко дни”, обяснява Светослав Бенчев, експерт в Българската петролна и газова асоциация. 


„Този скок е по-скоро връщане към едни нормални нива. Въщайки този баланс между 40-50 долара, което най-вероятно ще се запази в тази и следващата година, означава, че няма опасност в следващите години да видим отново цени от 100 долара”, коментира финансовият анализатор Цветослав Цачев. 


Промени в цените, които ще виждаме на бензиностанциите, може да очакваме заради идващото лято. Пак със стотинки.


„Обикновено това съвпада с летните пътувания в цяла европа - края на месец юли и месец август”, добавя Светослав Бенчев, експерт в Българската петролна и газова асоциация. 


Ивайло навърта 20 000 - 25 000 километра на година на дизелова кола. Доволен е при сравнението колко е харчил миналата и колко тази година за гориво.


„От 2,40 стана 1,70-1,76 наистина се усеща. Ще пътуваме лятото до морето и обратно, ако имам отпуска, може и два пъти да отидем”, разказва Ивайло Николов. 


Уверението на експертите е, че шофьорите няма да забележат скока на петрола. Няма да стигне и до пътуващите с влак.