Тя гарантира пълноценна почивка

Фирма от Сан Франциско конструира "машина за сънища", която чрез специални сензори елиминира излишния шум и осигурява пълноценна почивка на потребителя, пише в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

 

Устройството се продава за 129 долара. Умната машина „се ослушва” за дразнещи шумове, излъчва приятни звуци като тези от водопад, следи за чистотата на въздуха и осветеността на помещението. Уредът е снабден и с подвижно устройство, което се прикрепва към възглавницата и се свързва безжично с основния апарат. Действията им се координират от специално приложение за смартфон, което може да се свали безплатно.

 

Машината приспива с 10 вида успокояващи звуци, а след това представя отчет за това как е протекъл сънят. Разработката е дело на 24-годишния лондончанин Джеймс Прауд, който живее в Сан Франциско.

 

"Машината за сънища" предлага такива приятни за ухото изживявания като звуци от огнище, есенен вятър, водопад, тих дъждец и други. Специален сензор следи за полени и други вредни съставки, които предизвикват алергии. Той стриктно отчита чистотата на въздуха в помещението. Сензор за влагата предупреждава тогава, когато нивата й са нездравословно високи.

 

Подвижното устройство, прикрепващо се към възглавницата, е снабдено с акселерометри, които контролират и най-малките ни движения по време на съня. Те докладват след това за неговото качество със съответната оценка.