Спират тировете с тегло над 12 тона по българските магистрали

Натоварен трафик и в днешния почивен петък. От Пътната полиция очакват засилено движение в цялата страна и най-вече по магистралите "Тракия" и "Хемус", както и по пътищата за границите с Гърция и Сърбия.

 

По обед на един от изходите на София посока Гърция движението беше спокойно. До 14 часа днес в посока Перник през Владая ще бъдат осигурени две ленти. Идеята е да се осигури безопасно движение по пътя за Гърция. В неделя, когато е последният почивен ден, на входа за София през Владая отново ще има две ленти в периода между 10 сутринта и 8 вечерта. Извънредни патрули на КАТ следят трафика в почивните дни. По магистралите се забранява движението на тирове с тегло над 12 тона.

 

На Георгьовден натоварен трафик и смърт на пътя за Гърция. Един човек загина след като се удри челно в автобус, пълен пътници. Инцидентът стана тази сутрин край Симитли. Около 5 сутринта, в района на Железниица, лека кола навлиза в насрещното и се удря в идващия отсреща автобус. Шофьорът, предприел неправилната маневра загива ня масто. Пътуващите в автообуса са невредими. Зради катастрофата движението в района беше задруднено с часове.

 

Очаквано движението по пътя за Гърция се засили още сутринта. Бензиностанциите също бяха пълни с пътуващи.

 

"Отиваме на Халкидики. Програмата ни е такава, че се налага да тръгнем рано, за да можем още днеска да възползваме от лодките", обяснява Ясен Желязков.

 

По магистрала "Струма" проблеми не се очакват. Капаните са другаде.

 

"Сега, откакто има магистрала, е много по-леко, защото когато някой кара бавно, хората спокойно могат да го изпреварват. Тука в този участък от Кресненския пролом продължава да е същото.  Още не съм минал, но пътувахме предишните празници и там винаги има напрежение", добавя Ясен Желязков.

 

А за да се намалят катастрофте в района на Кресна държавата обмисля да постави разделите на пътя.

 

"На тях да има твърда разделителна линия, която да е гумена или пластмасова, която да не дава възможност за рискови изпреварвания, тъй като това е най-голямата опасност и най-големият така да се каже виновник за ПТП-та", обяснява председателят на Комисията по транспорта Настимир Ананиев.

 

И в днешния празничен ден полицейският контролът ще бъде засилен. Само по пътя София- Кулата ще дебнат десетки патрули.

 

И изключително неприятна новина за българите, които почиват в Гърция. 48-часова стачка затваря движението на влакове, самолети и фериботи. Така че съвет към туристите е да проверят какви са възможностите за прибиране към България.