Кризата с частично разрушения преливник на водоема вече е овладяна

 

Нормализира се обстановката край язовира на врачанското село Рогозен. Първоначалната криза с частично разрушения преливник на водоема вече е овладяна.

 

20 часа помпите работят и изтласкват вода от язовира към дерето, което трябва да поеме по-голямата част водна маса, за да може да се спаси поречието на река Скът от висока приливна вълна. Очаква се да бъдат поставени и две сифонни помпи, с които да се изхвърля още вода. Дебитът към преливника е намалял чувствително, но въпреки това последното денонощие бе наистина кошмарно.

 

Дрехите и лекарствата приготвени за най-неизвестния път – този, който води за никъде. Венета и Николай ги носили нощес у съседи, но днес пак се върнали с денковете у дома, въпреки, че реката лека полека пълзи към двора им. Страхуват се от водата, но и от това, че не знаят как да спасят живота си от нея.


„2014-а беше язовира Малорадския. Сега 2016-а – нашия Рогозянския. Добре, ако беше се откъснало снощи ти казвам, че и къщата нямаше да я има, не нас”, казва Венета Начева.


Влагата още пълзи по стените, а в задния двор хората още пазят останките от имуществото си, съсипано от наводнението преди 2 години и се тревожат за това, което им се случва сега.


„То е нещо страшно! Не знам! Прости ние се чудиме. Мъжа ми вика да правим нещо, да бягаме оттук. Къде да бягаме?”, пита се Венета.


Евакуирани бяха най-застрашените хора от Ботево и Бързина. Въведено е бедствено положение в общините Хайредин и Мизия. Христо обаче още снощи отказал да напусне къщата си, защото живее сам. Погрижил се само да заведе кончето си горе на високото.


Цяла нощ помпи изхвърляха вода от язовира, защото изпускателят му не работи.


„Хората живеят в страх и аз лично ги виждам при всеки дъжд. В този случай наистина има основание за притеснение, но се надяваме с действията, които според хидро-инженера, които трябва да предприемем, ще запазим спокойствието и сигурността”, коментира областният управител на Враца Малина Николова.


След тревожната нощ водата през преливника намаля значително, а нивото на язовира беше смъкнато с повече от половин метър. Камиони насипаха камъни и чакъл в издълбания канал на изпускателя, за да може да се спре разрушаването му.

 

И две добри новини - повреденият изпускател ще бъде ремонтиран възможно най-бързо, а чрез проект ще бъде ремонтиран и самият пропускателен кран, който създава проблемите.


Репортер: Румяна Попова