Всички парламентарни групи се съгласиха с основанията им, заяви омбудсманът

 

Изборният кодекс се оказа новият препъни камък пред властта. След като президентът наложи вето на ограниченията за гласуване в чужбина, по всичко личи, че парламентът ще ремонтира отново вече ремонтираните изборни правила. На среща с няколко парламентарни партии гневни сънародници потърсиха подкрепа за президентското вето при омбудсмана Мая Манолова.

 

Надявам се, че политиците ще проявят разум, защото има сериозно напрежение, свързано с ограничаването и отнемането на права. Още по-тежка е ситуацията, защото тези права на българите в чужбина вече им бяха дадени с последния Изборен кодекс. Те искат режима, който беше за последните избори”, заяви в „Здравей, България” Мая Манолова. 

Още по темата

 

„Всички парламентарни групи се съгласиха с основанията на българите в чужбина. Процесът се отпуши и най-важната крачка беше направена след срещата с Бойко Борисов. Именно той създаде среда, в която те да бъдат чути”, на мнение е омбудсманът.

 

Тя уточни, че за да се открие една секция, трябва подадените заявления да са кратни на 500. 

 

„Колко хиляди заявления трябва да има, за да има 15 секции, колкото имаше в Лондон. Сега там ще има секция само в консулството”, уточни Мая Манолова.

 

Българите зад граница са патриоти и те го показаха със своето действие. Дадоха пример на българите в България как трябва да си защитават конституционните права. Аз съм респектирана от тяхното поведение”, коментира още тя. 

 

„Не мисля, че начинът, по който Валери Симеонов се отнася към своите работодатели, е препоръчителен за когото и да е. Българите в чужбина, както и всички българи, са работодатели на всички народни представители”, заяви Манолова. 

 

„Наличието или не на изборен район в чужбина не променя крайния резултат за партиите. В момента гласовете от Турция се персонифицират в мандати за същите тези партии, за които са подадени в България. Ако имаше мир в чужбина, това е най-сигурното решение, че проблемът с Бат Сали, който съществуваше, няма да се случи. Методиката за разпределяне на мандатите при парламентарни избори не е пипната. Тоест, това означава, че Бат Сали ще цъфне в някой друг изборен район”, коментира Мая Манолова.