Изборният кодекс - новият препъни камък пред властта

 

Изборният кодекс - новият препъни камък пред властта. След като президентът Росен Плевнелиев наложи вето на ограниченията за гласуване в чужбина, по всичко личи, че парламентът ще ремонтира отново вече ремонтираните изборни правила. 

 

Серия от срещи и изявления по темата днес подсказаха, че изборният кодекс вероятно се връща в бокса още преди да е заработил. 

Още по темата

 

Припомняме, че държавният глава върна текста, който заложи гласуването зад граница да става само в посолствата и консулствата. Сега парламентът трябва да гласува ветото и ако то бъде одобрено, да ревизира спорния текст.

 

От Патриотичния фронт обаче заплаши, че ще оттеглят подкрепата си за кабинета, ако отпаднат ограниченията за гласуване зад граница. След като вчера Бойко Борисов обяви, че гласовете на всички българи са му по-мили от стабилността, партньорите националисти отново скочиха. 

 

„Малко е стряскащо това. Той е премиер на държава и носи отговорност за стабилността, сигурността и суверенитета на тази държава”, заяви в „Здравей, България” тази сутрин Красимир Каракачанов.

 

Гарантирането на сигурността и суверенитета, според Патриотите, е достатъчно оправдание за орязване на секциите зад граница. 

 

На среща с няколко парламентарни партии гневните сънародници потърсиха подкрепа за президентското вето. На неутрален терен - при омбудсмана Мая Манолова. След срещите вече изглеждаше, че Патриотите остават в изолация и сред управляващите, и сред опозицията. 

 

„Поне днес присъстващите на срещата изглеждахме лесни за убеждаване в задачата да подкрепим това вето”, заяви Радан Кънев.

 

„Моето предложение към парламентарната група ще бъде да се съобразим с тези аргументи”, заяви Кристиан Вигенин от БСП.

 

На упреците, че с ветото си клати стабилността на властта, президентът отговори с препоръка - политиците да си прочетат Конституцията. 

 

„Там пише, че гражданите имат равни права. Политическите партии е крайно време да разберат, че антилогиката до никъде няма да ги доведе”, заяви Плевнелиев. 

 

Решаващата дума имат ГЕРБ. Очаква се да го вземат утре и още тази седмица ветото да влезе за гласуване в парламента.