Първият министър, който напусна правителството, беше Веселин Вучков

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин хвърли оставка, а премиерът Бойко Борисов я прие. Той на практика е четвъртият министър, който напуска това правителство. 

 

Още по темата

 

 

Първи, още през март 2015 година, оставка подаде Веселин Вучков. Той напусна МВР, а на негово място застана вицепремиерът Румяна Бъчварова. Оставката на министър Вучков съвпадна с посещението на директора на ФБР Джеймс Коми.  Мотивът Вучков да си тръгне бе породен от противоречие с Бойко Борисов по повод професионалната съдба на главния секретар на МВР и съдбата на реформата в сектора. Вучков беше против оставането на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев в системата на МВР, напомня БГНЕС. 

 

В началото на декември миналата година от правосъдното министерство си тръгна Христо Иванов, неуспял със съдебната си реформа. Той хвърли оставка след като парламентът не прие някои ключови промени в Конституцията. На неговия стол седна Екатерина Захариева - министър в двете служебни правителства на президента Росен Плевнелиев и началник на неговия кабинет. Дни по-късно заради бламираната съдебна реформа, ДСБ реши да излезе в опозиция.

 

 

С началото на новата година Тодор Танев също напусна министерското кресло на просветата. Премиерът поиска той да си тръгне заради  „системно проявяващите се проблеми в министерството и сектора”.  До решението се стигна след като МОН пусна на обществено обсъждане някои от новите учебни програми.  След това Министерството на образованието оглави вицепремиера Меглена Кунева. 

 

 

Калфин хвърли оставка малко след като стана ясно, че АБВ оттегля подкрепата си за кабинета. Какви са мотивите на ръководството на партията да предложи излизане от властта - гледайте във видеото!