Държавният глава e против референдум с въпрос за електронното гласуване

 

„За мен е необяснимо как народните представители вчера говореха за противоконституционност на някои от предложените въпроси, а днес не стана и дума за това. Просто се отказаха от отговорност и я прехвърлиха към друга институция”, заяви пред журналисти в Шумен президентът Росен Плевнелиев. Той беше помолен да коментира дебатите в Народното събрание за организиране на национален референдум.

 

„За мен е повече от необяснимо как след като преди една година организирахме референдум и на два пъти се обърнах към Народното събрание за допитване до народа по въпросите за електронното гласуване, този референдум се проведе с масово участие, а днес народните представители с лека ръка допуснаха още веднъж да се зададе въпрос за електронното гласуване. Колко пъти трябва да питаме българския народ по един и същ въпрос и къде е логиката”, попита Плевнелиев. 

 

„Нима народните представители не разбират, че като вадят проблемното и лошото в пряката демокрация на преден план, сега ще извадят проблемното и в представителната демокрация. Това действие на Народното събрание за мен е подценяване и това решение оставя много въпросителни дали народните представители желаят да извадят най-доброто от пряката и представителната демокрация в тяхната комбинация“, посочи президентът. И допълни, че следи внимателно дебатите и взетите решения от парламента и е готов да използва правото си да се обърне към народа.

 

Той коментира и дебатите в Народното събрание по Изборния кодекс и наложеното вето. 

 

 „Искрено се надявам депутатите да разберат, че моето вето е позитивно и градивно. Това е начин да се проведе в парламента смислен дебат за това как да помогнем на българските граждани да упражнят своето право на глас“, добави Плевнелиев.

 

„Някои националистически партии твърдят, че помагат на българите в чужбина, но реалното действие е точно в обратна посока. Те твърдят, че защитават правата на наши сънародници в Западните покрайнини, в Молдова. Но към момента единственото, което постигат, е да ограничат вота на българите в Западните покрайнини, в Молдова, в Украйна“, коментира Плевнелиев. „Колко градове има в Молдова, които са с население над един милион жители? Как тогава ще гласуват българските граждани и как ще ги облекчим?“, попита още държавният глава.


 
Президентът апелира народните представители да се отнесат сериозно към действията си.