Това съобщи в парламента премиерът Бойко Борисов

 

Зам.-министър Зорница Русинова е предложението за нов социален министър. Това съобщи в парламента премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че тя има подкрепата на партньорите в управлението. 

 

„Ивайло Калфин се справяше добре и искам да има приемственост. Мисля, че Русинова има подкрепата на партньорите. Очаквам мнението и на социалните партньори. Тя отговаряше и за европейските програми. Много добър приятел с Брюксел е и мисля, че с помощ и от наша страна, както помагахме и на Калфин, ще се справим“, каза Борисов. 

 

Първоначалният слух беше, че Томислав Дончев не иска да бъде номинацията на ГЕРБ. След това се чу, че и самият Борисов не иска да го номинира. По думите на премиера Дончев е много добър вицепремиер, но той има отношение по три ресора, освен еврофондовете. Дончев ще помага и на социалното министерство за европейските програми. 

 

"Томислав Дончев е от войниците на ГЕРБ. Той няма шанс да не се съгласи с нещо, което партията или аз кажем. Така, че тези, които се опитват пак на мой гръб да си направят някаква реклама, изобщо не е вярно. Дончев е от хората, с които говоря по часове всеки ден по много теми, защото той е много смислен човек”, категоричен бе Борисов.

Още по темата

 
Дали медиите или ГЕРБ се оказаха  изгубени в превода, не стана ясно. Факт е само, че 24 часа, след като търсеха подкрепа за кандидатурата на Дончев в парламента, днес тя вече не е на дневен ред. 

 

А номинацията се оказа английска шега, според премиера Бойко Борисов. Неизвестен остана само нейният автор. 

 

Вчера лидерът на парламентарната група на ГЕРБ твърдеше, че има мандат лично от Борисов да търси подкрепа за Дончев.

 

"От разговорите, които съм провел с премиера, бях натоварен със задача да направим едно политически консултации как би се разглеждала евентуална номинация за социален министър на вицепремиера Томислав Дончев", заяви Цветан Цветанов.

 

Към днешна дата той настоява, че не си е позволявал своеволия. 

 


 

"Понеже в Лондон английският хумор е нещо, което на мен много ми допада, така се позабавлявах с вашите очаквания", заяви самият Борисов. 

 

Министър-председателят обясни, че Томислав Дончев е претоварен с работа по другите си ресори като вицепремиер и още една тежка отговорност ще му дойде в повече.  


Духовития му тон продължи и Томислав Дончев. 
 

"Ако един човек става за всичко, той по всяка вероятност не става за нищо. + 14.51 Мога да се съглася или откажа, ако ме поканите на кафе. Във висшата държавна служба такива неща няма", коментира той, като все пак допълни, че темата е била обсъждана. Колкото да се стигне до извода, че Зорница Русинова е по-подходяща. Според опозицията в ГЕРБ има кадрова криза и се търси не подходящият човек, а съгласният да оглави министерството. 


Партиите- партньори на ГЕРБ искат среща с Русинова преди да дадат гласовете си за нейната кандидатура в залата. 

 

От 2014 г. Зорница Русинова заема поста зам.-министър на труда и социалната политика. Тя е магистър по международни икономически отношения от УНСС. Има и магистърска степен по българска филология и английска филология от Софийски университет „Св. Климент Охридски“.

 

Русинова е заемала ръководни длъжности в Министерство на труда и социалната политика и в Министерство на държавната администрация и административната реформа в периода 2007-2012 година. Под нейно ръководство са били Агенция по заетостта, Управляващият орган на Оперативна Програма „Развитие на човешките ресурси 201", проект "Красива България".

 

Репортери: Калина Влайкова, Ина Гълъбова

 

Видео: БГНЕС