Плащаме за сирене, а ни пробутват вода

 

Плащаме за сирене, а ни  пробутват вода. Три-четвърти от сиренето, което се продава на българския пазар, не отговаря на написаното на етикета. Това показва изследване на асоциацията „Активни потребители”, които са тествали 36 продукта. 

 

Недобре узряло сирене, сирене с големи количества вода или такова, в което има палмово масло. На тези отклонения са се натъкнали от асоциация „Активни потребители”, докато са тествали продуктите в независима лаборатория. 

 

Може бизнесът им да е малък, но Виолета и съпругът ѝ знаят добре каква е тайната на добрата мандра.  

Още по темата

 

„Тайната на добрата мандра е производство на истински продукти и добра хигиена”, обяснява Виолета. 

 

Формула, която при тях работи цели 20 години. 

 

За други обаче печелившият подход явно е малко по-различен. Показват го данните на „Активни потребители”– от тестваните 36 марки сирене, в 72% продуктът не е узрял достатъчно, в 64 на сто – имат непълни етикети, в 61% пък количеството на водата е в повече. А в 16 на сто откриват немлечни мазнини. 

 

„Дори в две отсъстваше млечна мазнина. Това означава, че те са изцяло продукти на индустриалната химия”, обясни Богомил Николов от асоциация „Активни потребители".

 

Проблемът е, че става все по-трудно да разпознаем кое сирене е менте. 

 

Тревожен е и фактът, че в сиренето се влага все повече вода, смятат експертите. 

 

„Когато за първи път тествахме сирене през 2005, най-високото водно съдържание беше 55%. Сега се оказа, че всяко второ сирене има съдържание над 60%. Може да не е опасно за здравето, но със сигурност означава влошено качество”, обясни Богомил Николов. 

 

За потребителската организация изводът е повече от ясен – няма ефективен контрол.

 

Тези, от които зависи контролът – Агенцията по храните, отказаха да коментират резултатите и контраатакуваха със свое собствено изследване. От 424 тествани марки, в под 2% са открити немлечни мазнини. 

 

„По-нататък се предвижда отново засилен контрол в търговската мрежа, като сметнем да акцентираме върху обектите, които предлагат храни през летния сезон под формата на ол инклузив, детските лагери и особено внимание ще се обръща на предлаганите млечни продукти в тези обекти”, заяви Кремена Стоева от Агенция за безопасност на храните.

 

От „Активни потребители” препоръчват да имаме едно наум, когато гледаме цената – че сирене под 8-9 лева за килограм трябва да ни кара да бъдем нащрек.

 

От опит обаче Виолета знае друго. 

 

„Цената не е от значение. Може да не бъде качествено и пак да има висока цена”, смята Виолета.