Кои са лентите, които зрителите ще видят в Седмицата на испанското и ибероамериканското кино?

„Повече смях, повече сълзи”. Това е мотото, под което ще бъде представена 23-тата Седмица на испанското и ибероамериканското кино. Общо осем държави ще представят своите хитови продукции пред българската публика. А заглавията са повече от обещаващи – „Никой не иска нощта” – филм, който през февруари тази година получи четири награди „Гоя” и с неповторимата Жулиет Бинош в главната роля; испано-аржентинската продукция „Труман” - заслужено получил пет награди „Гоя”, сред които за най-добър филм, режисура, сценарий и главен мъжки персонаж; „Булката”  - екранизация по романа на Федерико Гарсия Лорка „Кървавата сватба”, както и продължението на „Испанска афера”, която миналата година предизвика голям интерес от страна на публиката. Това обаче са само малка част от изненадите, които са подготвили организаторите. 

„Има няколко промени в тазгодишното издание на Седмицата на испанското и ибероамериканското кино. Филмите ще бъдат прожектирани в три киносалона - G8 Cinema, Евросинема и зала „Люмиер”, която обикновено използваме. Освен това Фестивалът ще бъде по-продължителен – от 1-ви до 9-и юни, а филмите ще бъдат представени по два или три пъти. Цената на билетите ще варира между 5 и 7 лева”, обясни за NovaNews.bg културното аташе на Испанското посолство Хайме Ермида. 

Начало на филмовия фестивал ще сложи лентата „Никой не иска нощта” – копродукция между България, Испания и Норвегия с режисьор Изабел Койшет. Любопитно е, че голяма част от снимките са правени в нашата страна. Филмът има девет номинации „Гоя”, което е испанският вариант на американските „Оскари” и заслужено получи четири статуетки – за най-добри прически, грим, костюми и оригинална музика. 

Сюжетът разказва за богатата и образована Жозефин, която предприема експедиция до Северния полюс, където се намира съпругът ѝ - изследователят Робърт Пиъри. Пътуването я среща със скромна жена от ескимоското население. Въпреки многото културни и личностни различия, двете заедно трябва да се борят, за да оцелеят в суровата тундра.

„Искаме българската публика да се почувства горда от това, че страната ѝ е могла да създаде такова произведение. Техническият екип в България е извънредно талантлив и много улесни работата ни. Мога с радост да кажа, че 70% от филма е заснет в България. А играта на Жулиет Бинош беше невероятна. От момента, в който стъпи на българска земя, тя вече беше загубила десет килограма от теглото си от снимките в Норвегия. Бинош се посвети изцяло на филма, влезе в ролята и заставайки пред камерата, тя изигра невероятния образ на Жозефин, не, тя наистина беше Жозефин Пиъри”, разказа продуцентът от българска страна на „Никой не иска нощта” аржентинецът Ариел Илиеф. 

Проектът се ражда преди пет години в главата на испанския продуцент Андрес Сантана, но организацията на продукцията се проточва във времето. 

„В началото имахме само един сценарий в ръцете си, но малко по малко към нас се присъедини Испанската телевизия, после намерихме актрисите, както и тези 6,5 млн. евро, които ни трябваха за заснемане на целия филм, а снимките отнеха 16 седмици. С тази копродукция открихме Берлинале през 2015 г.”, хвали се Ариел Илиеф. 

„Или ще имаме Жулиет Бинош, или този персонаж няма да излезе”, казва Изабел Койшет, когато подбират актьорския състав. И именно този избор прави лентата толкова специална. Действието се развива в тясно иглу, където погледите на Жозефин и нейната партньорка – японската актриса Ринко Кикучи - потъват в полярния мрак – една безкрайна нощ, която по странен начин сплотява двете жени. А те си съперничат за сърцето на един и същ мъж – Робърт Пиъри. 

„Никой не иска нощта” е нашият звезден филм”, похвали се културното аташе на Испанското посолство Хайме Ермида.

Тази година ще бъдат представени общо 15 ленти - 7 испански и 8 ибероамерикански - от Бразилия, Мексико, Аржентина, Чили, Колумбия, Еквадор и Венецуела. 

„Една от продукциите е мексикански рисуван филм, наречен „Американецът”. Той разказва невероятната история на Куко – дете-папагал, предприемащо забавно пътешествие до Холивуд. Предполагам, че лентата ще привлече детската публика, а може би и интересът на по-големите зрители. Венецуелската продукция „Прах от вечността” пък ще срещне зрителите с тайните кътчета на Амазонската джунгла по време на странното приключение на майка и дъщеря, озовали се лице в лице с индианското племе яномами”, добавя Ермида. 

„Палми в снега” е една от най-дългите прожекции, които зрителите ще могат да видят през първите девет дни на юни – 163 минути видеокадри пресъздават на екран едноименната новела на Луз Габас. Това е един от най-четените романи: има 42 издания – 26 нормални и 16 джобен формат. Освен това е преведен в Италия, Полша, Португалия, Норвегия и се очаква да получи права за разпространение и в Съединените щати. 

Сюжетът разказва за мигранти, които се връщат в Африка след години, прекарани в Испания. През 1953 г. Килиан напуска планините на Уеска и заедно с брат си предприема пътуване до Фернандо Поо – отдавнашна испанска колония в Екваториална Гвинея. Там, в имението Сампака ги очаква баща им. В колониалната страна двамата откриват, че там общуването с хората е по-приятно, отколкото в сковаността и сивотата на Испания. Преживяват контраста между пришълци и местни жители и осъзнават значението на приятелството, страстта, любовта и омразата.

Филмът е заснет за 14 седмици, а екипът, който е ангажиран със заснемането на сцените наброява повече от 3500 души, всички до един са испанци. Сред тях са 70 актьори, 250 души технически персонал и 2200 статисти. Сюжетът е завладяващ, а премиерата на лентата е направена на 25 декември 2015 г. Прожектира се в 320 кинозали и отбелязва грандиозен успех: само за първата седмица на голям екран „Палми в снега” печели 3 милиона евро и застава на второ място в бокс офис класациите, надмината само от „Междузвездни войни”. 

Друг акцент от филмовия маратон ще бъде гостуването на режисьорката Ана Родригес Росел, която ще представи своя филм „Падане” пред българските зрители. Историята се развива в ресторант “Ел Алма” (Душата), където Аслан, покосен от смъртоносна болест, подготвя срещата си с Алма, бившата му съпруга. Желае да ѝ подари 24 часа, с намерението да промени нейния спомен за изпълнената с върхове и спадове връзка, която са имали в продължение на 27 години. Дали Аслан ще успее да изпълни желанието си, зрителите ще могат да видят в неделя (5 юни) от 20:00 часа в кино „Люмиер”. 

ВАЖНО: САМО ОТКРИВАНЕТО НА ФИЛМОВАТА СЕДМИЦА ЩЕ БЪДЕ С ПОКАНИ

Автор: Анелия Тодорова

ВИЖТЕ В ГАЛЕРИЯТА КОИ СА ФИЛМИТЕ, КОИТО ЩЕ БЪДАТ ПРЕДСТАВЕНИ ПО ВРЕМЕ НА СЕДМИЦАТА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО