Вижте кои отбори са с най-големи шансове

Математици от университета в Инсбрук създадоха статистически модел, който позволява да бъдат предсказани резултатите от Евро 2016 с определена вероятност, съобщиха БТА и Лента.

 

Според техните прогнози с най-големи шансове да станат победители в първенството са Франция и Германия. 


За да предскажат победителите, учените са взели данни за вероятните резултати от мачовете от 19 букмейкъри и са ги използвали в сложен статистически модел, позволяващ да бъдат предвидени всички възможни мачове между отборите и печелещите ги.


Според този модел Франция ще спечели първото място с вероятност за победа 21,5 процента. Следва Германия с 20,1 процента. Защитаващият титлата отбор на Испания е на трето място с 13,7 процента вероятност за победа.


Моделът позволява също да бъде предсказано кои отбори ще играят заедно. Тъй като Франция и Германия са фаворити в своите групи, има голяма вероятност те да се срещнат на полуфинала. Победителят от мача ще играе с Испания на финала. 


Вероятността да играе с Испания на финала за Франция е 5,7 процента, а за Германия 5,4 процента. 

 

Математиците обаче подчертават, че моделът им не може да предскаже резултатите от мачовете 100 процента. Той само оценява вероятността за победа на един или друг отбор.