Ръководните органи във всеки спорт трябва да проверят допълнително спортистите

Спортистите от Русия и Кения ще трябва да преминат допълнителни проверки, преди да могат да вземат участие в Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Решението бе взето днес от Международния олимпийски комитет (МОК).

Състезателите от страни, които не спазват Антидопингови правила ще трябва да бъдат допуснати до участие на Игрите в Рио от съответната Международна спортна федерация.

Днес МОК заседава на извънредна среща в Лозана, на която бе постигнато споразумение по план за борба с допинга, състоящ се от 5 точки. Според него "презумпцията за невинност на спортисти от страните нарушители" е "поставена под сериозна въпросителна".

По темата

МОК добавя, че липсата на доверие в допинг-контрола означава, че е нужно ръководните органи във всеки спорт да проверят допълнително тези спортисти, както и "да се вземат предвид други надеждни системи за тестване в допълнение към националните тестове за анти-допинг".

Руските лекоатлети бяха изключени от право на участие в Рио, заради обвиненията за масово допингиране с държавна подкрепа. Санкцията бе потвърдена от управителния орган на леката атлетика (Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF)) в петък. 

Въпреки това обаче с днешната резолюция приета от МОК става ясно, че ако отделни атлети от Русия преминат допълнителни тестове назначени от IAAF, те също биха могли да се включат в Олимпийските игри.  

Все пак Международният олимпийски комитет заявява, че подкрепя цялостната забрана наложена на Руската атлетическата федерация от IAAF. 

В решението от Лозана се призовава още:

Всяка Международна спортна федерация да гарантира, че допингираните спортисти ще останат извън Олимпийските игри.  

Да се налагат санкции на всички длъжностни лица свързани със случаи на измами в спорта. 
Световната антидопингова агенция (WADA) да свиква Извънредна конфереция по въпростите на допинга през 2017 г. 

 

Репортер: Емил Здравков