Разликата между гласувалите "за" и "против" Brexit е малка, сочат неофициални предварителни данни

Решаващ вот се провежда във Великобритания. Британците решават дали страната им да остане в ЕС. 

Това е едва третият национален референдум в британската история. Исторически референдум - с рекорден блой гласоподаватели. 46,5 милиона граждани решават съдбата на страната си и на Европа. 

Изключително малка е разликата между гласовете за напускане и гласовете за оставане в Съюза, показват предварителните данни, които са абсолютно неофициални. Според тях 52% от хората са гласували за оставане в Съюза срещу 48%, които подкрепят Brexit.

По темата

Публикуването на екзитполове преди края на гласуването е забранено, което значи, че резултатът ще е известен утре сутринта. Борсови играчи са поръчали екзитполове и в момента всички със затаен дъх следят курса на британската лира, която се покачва.

Българите на Острова чакат с притеснение окончателните резултати. Доктор Дамянов тръгнал преди 5 години от болницата в Шумен. Сега при него работят 10 специалисти, които говорят 7 езика. 

"Британското здравеопазване също ще се разболее, ако лекарите от Европа напуснат", смята той, като допълва, че недостигът на лекари ще бъде огромен. 

Брюксел също е в нервно очакване на резултатите от британския референдум. Безспорно той поставя на карта бъдещето на Европейския съюз. Ако Лондон напусне, Общността ще изгуби не просто един от партньорите си с най-голяма тежест, но и една от държавите, които внасят най-много пари в европейската каса.

Още по-големи опасения буди рискът от ефекта на доминото. Ако все пак се стигне до развод, за първи път в историята ще се задейства чл.50 от Европейския договор. Съгласно Договора за Евросъюза, излизането от общността става за две години, през които се договарят условията по раздялата.

Като при всеки развод основният въпрос са парите. Германия например ще поеме основната финасова тежест, защото вноската й в касата на Евросъюза ще нарасне. 

 "Всички аспекти на общия европейски пазар вече няма да са достъпни за Великобритания, ако гласуват за излизане. И ще станат трета страна по всички договори, подписани от Европейския съюз. Трудно мога да се досетя за някаква печалба от това”, коментира германският канцлер Ангела Меркел.

Премиерът на Австралия Малкълм Търнбул пък определи евентуалното напускане на Лондон като „голям шок”.

„Вероятно ще се наложат големи усилия, за да бъдат преборени последиците от този шок. Както казваше навремето Маргарет Татчър: "Очаквайте неочакваното!", каза Търнбул.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предупреди, че няма да има никакви отстъпки и който е вън, е вън.Правителството на Япония също изрази надежда, че Лондон ще остане част от ЕС.

Brexit ще засегне и близо 2 милиона британци, живеещи и работещи в Евросъюза. Британските чиновници в европейските институци ще продължат да идват на работа по време на процеса на напускане, но няма да присъстват на заседанията, на които се взимат решенията. Двегодишният период на преговори по напускането може да се удължи, ако договореното не е по вкуса на всички остнали 27 страни-членки.

Европейските институции ще останат отворени цяла нощ, а утре сутринта при какъвто и да е резултат ще се съберат лидерите на Европейския парламент, на Комисията и на Съвета. На тази среща ще се обсъждат следващите стъпки след като  Лондон официално уведоми за резултатите от референдума.

В случай, че британците са решили да напуснат Съюза, още в събота извънредно ще се съберат и останалите държави от Общността. 

 

Репортери: Надежда Узунова, Антоанета Николова