Стихове на поета прозвучаха пред паметника му в София

Софиянци почетоха 166-ата годишнина от рождението на поета Иван Вазов.

Пред паметника на големия ни автор на ул. „Раковски” бъдещата първокласничка София Иванова изпълни „Аз съм българче”, а стихове на Вазов чете актьорът и уредник в къщата-музей на поета в София Янко Лозанов, съобщава БГНЕС.

По темата

Как е най-правилният начин да почитаме своя поет - като препрочитаме словото му, като слушаме и преговаряме неговите велики думи”, заяви в словото си главният уредник на къщата-музей Мирела Иванова.

„Под игото” и „Аз съм българче” са само част от емблематичните му произведения, които всеки българин е длъжен да пази като белег на културна идентичност. Неговият творчески гений стои наравно с мисията му на будител и просветен деец, с традицията на възрожденски извисеното му семейство, родило славния български генерал Владимир Вазов и офицера Георги Вазов.

Корените на рода Вазови е село Яновени, днешна гръцка Македония. Вазовци се преселват в Сопот в края на 18-ти век по време на управлението на Али паша. В семейството на Минчо и Съба Вазови се раждат седем момчета - Иван, Георги, Кирил, Владимир, Никола, Борис и Михаил и две момичета - Въла и Ана. Иван Вазов е най-големият от братята и доживява до преклонна възраст. По време на Руско-турската война Сопот е опожарен, а чорбаджи Минчо е заклан от турците. Тогава пада убит и един от седемте братя - Михаил Вазов.

Българските деца познават произведенията на Иван Вазов, но по-малко отколкото преди две десетилетия”, сподели Янко Лозанов.

Последните години хората на изкуството бяха скандализирани от опита на някои чиновници от образователното министерство да изхвърлят произведения на именития поет от учебната програма.

Според мен този процес върви не само по отношение на Вазовите произведения. Той, за съжаление, засегна и някои автори, които бяха дамгосани, които носеха клеймото на идеология”, смята още Лозанов.