Близо 3 000 магистрати са били уволнени в дните след неуспешния преврат

Европа - втрещена от разказите за арести на цели семейства съдии и прокурори. Какво се случва с турските магистрати - президентът на Европейската асоциация на съдиите и прокурорите разказва специално пред NOVA. 
 
Близо 3 000 турски съдии и прокурори са били уволнени в дните след неуспешния преврат. 800 от тях са били арестувани. Някои по-късно са освободени, но със задължението да се явяват всеки ден в полицията. От хора като тях в Европа разбират какво се случва зад фасадата на извънредното положение в Турция.
„За часове животът им се е преобърнал. Сега си съдия, след минути се оказваш в затвора. Имаме покъртителна история за двама наши колеги - съпрузи, съдии - пратили децата при роднини, скрили ги, така да се каже, и останали да чакат полицията да почука и на тяхната врата. И двамата са задържани”, разказа Геалтиеро Микелини, президент на Европейската асоциация на съдиите и прокурорите – МЕДЕЛ. 
 
Арестуваните не знаят в какво са обвинени. Не им разрешават да говорят нито с адвокати, нито дори със семействата си. С обяснението, че информацията е секретна, турските власти крият и от Европа какви са доказателствата и кои са свидетелите  срещу задържаните съдии и прокурори.
 
„Разбира се, че ги е страх. За часове те уволняват, арестуват и те държат в пълно неведение. Абсурдно дори да се надяваш на справедливост и честен процес. Аз недоумявам как съдии и прокурори, могат да бъдат обвинявани за военен преврат. Не виждам връзката”, заявява Геалтиеро Микелини. „И дори не ми се мисли какво ще стане, ако турските власти върнат смъртното наказание. Не мога да си представя, че страна, подписала Европейската конвенция за човешките права, може да екзекутира магистрати, да екзекутира хора”. 
 
И докато от Европа се опитват да спасят арестуваните съдии и прокурори в Турция, за българските им колеги това беше поредният повод за скандал. С 11 на 8 гласа Висшият съдебен съвет все пак се притесни от ставащото в южната ни съседка и призова в търсенето на виновни да не се нарушава законът.