Има 12 претенденти за поста на Бан Ки-Мун

Тайно, но не решаващо гласуване в Съвета за сигурност на ООН даде 9 положителни гласа за Ирина Бокова. Също толкова получиха и Сърджан Керим от Македония и бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич. 

По темата

Бившият премиер на Португалия Антониу Гутериш поведе в надпреварата за нов генерален секретар на ООН след първия кръг от гласуване, който се проведе в Съвета за сигурност. Веднага след него на второ място застава бившият президент на Словения Данило Тюрк.

Гутериш е показал най-добър резултат с 12 оценки „подкрепен“, а Тюрк е веднага след него с 11. Бившият словенски премиер е получил и две оценки „неподкрепен“. Следва Бокова с 9 "подкрепен". Също толкова получиха и Сърджан Керим от Македония и бившият външен министър на Сърбия Вук Йеремич.

Веднага след тях с осем положителни гласа е Хелън Кларк, която е бивш премиер на Нова Зеландия.

Сузана Малкора, която е министър на външните работи на Аржентина и словашкият й колега Мирослав Лайчак следват, но по-назад. В опашката на списъка по подкрепа са представителят на Черна гора Игор Лукшич и на Молдавия Наталия Герман, както и костариканката Кристиана Фигуерес.

Весна Пусич, хърватски министър на външните работи е в края на списъка с 11 гласа, които я „съветват” да напусне състезанието.

В момента има 12 претенденти за поста на Бан Ки-Мун.