„Готвим се за тежък проблем с бежанската вълна”, призна премиерът пред NOVA

Партия ГЕРБ е готова да преосмисли кандидата си за президент. Това съобщи в студиото на "Здравей, България" премиерът Бойко Борисов. Причината е променената през последните дни ситуация в света. Кандидатът трябва да е обединител и някой, който би бил способен да балансира нацията.

"Нацията в следващите месеци и години ще има нужда от човек, който да балансира между партиите, изпълнителна власт и да опита да консолидира нацията, а не да я раздели. Той трябва да бъде приет от всички, когато бъде избран", заяви Борисов. 

По темата

От изхода на президентските избори зависи и дали ГЕРБ ще остане във властта, или премиерът ще поиска нови избори. 

„Президентските избори са ми последна грижа към този момент, защото в месеците до изборите ще ни се налага да решаваме изключително тежки казуси”, категоричен беше Борисов, но все пак призна: „Президентските избори ще бъдат вотът на доверие или на недоверие”. 

„Ще има смени в кабинета на базата на резултатите на изборите. При неуспех на ГЕРБ на втори тур, ще изтегля ГЕРБ от управлението, другите ако искат, да управляват”, съобщи Борисов. „Ако сме успели на изборите, ще се опитаме да направим още по-добър кабинет и ако трябва, ще има и смяна на министри”, уточни той. 

„Готвим се за тежък проблем с бежанската вълна”, призна премиерът Бойко Борисов. „Нищо добро не ни очаква. За да не тревожа хората, трябва да им кажа, че и армия, и полиция, и жандармерията, и най-големите им началници – всички работят и се готвим за тежък проблем с бежанската вълна”, заяви Борисов.

„Усеща се раздвижване от другата страна на границата, движат се бежанци. Всеки ден във вътрешността на страната залавяме по 150 - 200 мигранти”, допълни той.

"Границата ни с Гърция, с изключение на няколко пункта, където сме усилили охраната, изобщо не се контролира. Затова вчера решихме да изпратим жива сила на места, където няма ограда и не са обхванати от термокамерите", съобщи премиерът. 

„За съжаление, от споразумението между Турция и ЕС почти нищо не се изпълнява”, коментира още той. „Хороскопът на света е лош”, обобщи Борисов. 

Целия разговор с премиера Бойко Борисов гледайте тук: