В първото гласуване право на вот имат само страните от Съвета за сигурност на ООН

Португалец поведе в надпреварата за генерален секретар на ООН. След първото гласуване българката Ирина Бокова дели третото място с други двама източноевропейци.

В първото гласуване право на вот имат само страните от Съвета за сигурност на ООН, тоест 15 държави. 

По темата

Идеята е тази първа цедка да даде сигнал как се разпределят симпатиите към 12-тимата кандидати, за да се съкрати списъкът. Гласуването беше тайно със специални бюлетини с три възможности за избор.

Неофициално фаворитът е португалецът Антониу Гутериш. За него няма отрицателен вот. Подкрепен е от 12 държави. Три са без мнение. Дипломатите го определят като харизматичен и задълбочен.

Веднага след него е бившият президент на Словения Данило Турк с резултат 11-2-2. Ирина Бокова има равно одобрение с бившите външни министри на Македония и Сърбия.

Бокова има подкрепата на девет държави, четири не я одобряват, а две са без мнение. Източници на NOVA твърдят, че вето на Ирина Бокова са наложили Великобритания и САЩ, а също и Япония и Украйна.

Тайното гласуване ще се повтаря, докато един фаворит не спечели пълен комплект от 15 гласа и той ще бъде предложен на общото събрание за генерален секретар. За ООН сега е важно какъв ще бъде - генерал или секретар? Крайният срок да за избор е октомври.