Тийнейджърът е бил скъсан на изпит в деня на атаката

Стрелецът от Мюнхен е планирал нападението една година, но жертвите му не са били специално подбрани, съобщи шефът на баварската полиция Роберт Хаймбергер,  цитиран от БТА и  Ройтерс.

По темата

Полицията смята, че нападателят е бил повлиян от масовото убийство в югозападния германски град Виненден от март 2009 г., когато 17-годишен младеж откри огън в бившата си гимназия и уби 15 души, преди да се самоубие. Стрелецът е създал фалшив Facebook акаунт през май, използвайки снимки и други данни от вече съществуващ чужд акаунт, за да примами хора в заведението на Макдоналдс, където е открил огън, каза началникът на полицията. 

Младежът, застрелял 9 души в мюнхенски мол, е имал сериозни проблеми при общуването с връстниците си и в деня на нападението е бил скъсан на изпит в техникум, съобщи германският вестник "Билд ам зонтаг".

Давид Али Сонболи е бил германски гражданин, роден в Мюнхен в иранско семейство, пристигнало в Германия през 90-те години в търсене на убежище. Баща му работи като таксиметров шофьор, а майка му в голяма търговска мрежа.

Сонболи е бил тормозен в училище. Преди няколко години е бил ограбен и пребит. "Билд ам Зонтаг" съобщава, че Али Сонболи е бил диагностициран като страдащ от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Според намерени в стаята му медицински документи, 18-годишният нападател Давид Али Сонболи е страдал от "социална фобия", тоест е изпитвал чувство на тревожност в присъствието на други хора, съобщи прокурорът на Мюнхен.

Заради психологическите му проблеми той е лежал два месеца в психиатрично отделение през 2015 г., след което е продължил с амбулаторно лечение. Следователите са открили лекарства за заболяването му в стаята му, но не знаят дали ги е вземал. Сонболи редовно е играел видеогри тип "стрелба от първо лице" и е купил пистолета, който е използвал по време на атаката, от интернет, използвайки програмата Дарк Нет за прикриване на следите си. 

Мюнхенската полиция съобщи вчера, че 18-годишният престъпник се е застрелял веднага, след като патрулни полицаи се приближили и го заговорили. Към този момент полицаите все още не знаели как изглежда нападателят, нито колко човека са извършили нападението.

Самоличността на нападателя е била разкрита от баща му, който познал сина си по видеозаписи, пуснати в социалните мрежи в разгара на полицейската операция.  "Бащата на стрелеца е видял видеокадрите и е отишъл в полицията да съобщи, че това най-вероятно е неговият син", каза Роберт Хаймбергер.

Междувременно високопоставени представители на германските власти призоваха за затягане на контрола върху продажбата на огнестрелно оръжие. "Трябва да направим всичко възможно, за да ограничим и да поставим под строг контрол достъпа до подобни оръжия", заяви вицеканцлерът и лидер на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел.

Германският министър на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви в отделно интервю, че след нападението в Мюнхен възнамерява да направи преглед на германското законодателство за оръжията, както и да поиска то да бъде подобрено, ако е необходимо. Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман пък, че германската армия трябва да подпомага полицията в защитата на гражданите при възникване на терористична заплаха.