Германия е в траур

Денонощие след кървавата атака в Мюнхен, трагичната равносметка сочи, че 18-годишният стрелец е отнел живота на деветима души, а впоследствие – и собствения си, ранил е 27, 16 от които са в болница. Шест от жертвите са непълнолетни.

По темата

Сред пострадалите има и една българка. Тя е със счупена ръка, след като тълпата в търговския център „Олимпия” я помела в паниката след първите изстрели.

За NOVA лекуващият й лекар потвърди, че състоянието й е стабилно.

Минути преди един мол да се превърне в местопрестъпление, а деца с хамбургери - в трупове, друга българка – Ева, е на път към злощастния търговски център. Отивала на солариум и, ако била излязла от дома си 10 минути по-рано, можела да се озове на пътя на куршумите.

Други обаче нямат нейния късмет. Жертвите са основно младежи. Стотици са блокирани в мола и се молят да оцелеят.

Районът е отцепен, транспортът - спрян, а къщите - евакуирани. Хиляди хора са блокирани по улиците на Мюнхен. Сред тях са и Димитрина и малкия Андрей. Не могат да се приберат. Помнят добре паниката и страха, но предпочитат да разкажат за помощта.

„ Две момчета подариха на малкия блуза, защото целият трепереше от студ. После едно такси ни качи, защото видя, че съм с малко дете”, разказва Димитрина.

И действително съпричастността е навсякъде. В социалните мрежи масово хората предлагат домовете си на непознати, които не могат да се приберат.

Паралелно с това полицейската операция тече с пълна сила.

Непосредствено след стрелбата полицията претърсва дома на стрелеца. Не откриват никакви следи за участие в терористична организация.

На сутринта след атаката десетки хора отидоха пред търговския център, за да поднесат цветя и да зададат един въпрос, който едва ли ще получи отговор: „Защо?”.

А някои бяха забравили въпросите и се отдадоха на мъката - по буитите, които от деца с хамбургери, се превърнаха в трупове.