Международният олимпийски комитет няма да отстрани руските спортисти

Международният олимпийски комитет (МОК) не изключи напълно Русия от Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Всяка една отделна спортна федерация ще решава дали да допусне руски състезатели на Олимпиадата, която започва на 5 август.

По темата

Решението  бе взето на днешното заседание на изпълнително бюро на МОК, което бе проведено в условията на телефонна конференция.

 Преди дни Световната антидопингова агенция препоръча на МОК да не допусне нито един руски спортист до Игрите в Рио де Жанейро заради разкритията за чудовищно манипулиране на допинг проби и с помощта на руските тайни служби около зимната Олимпиада в Сочи 2014. 

Съобразявайки се с естествените права на човека и индивидуалните свободи, върховният орган на МОК даде право на преценка на всяка една от 28-те международни федерации, чиито спортове са представени на олимпийските игри в Рио де Жанейро да прецени дали да допусне до участие спортисти от Русия.

Тотална забрана обаче получават всички тези, които имат допинг провинения, дори и да са изтърпели наказанията си. Така, лекоатлетката Юлия Степанова, която стои в основата на първоначалните разкрития за порочната система за допинг в Русия няма да участва, тъй като е залавяна със забранени вещества.

Освен това, онези, които получат разрешение да участват на Олимпиадата, ще бъдат подложени на сурова програма за допинг проверка, като няма да бъдат зачитани проби на руската лаборатория. Всяко неявяване на допинг тест ще води до незабавно отнемане на акредитацията от МОК. От Руския олимпийски комитет обещаха пълно съдействие за изчистване на руския спорт от допинга.

Една от международните асоциации – тази на леката атлетика, вече взе решение да изхвърли руските атлети от игрите в Рио. Спортният арбитражен съд  в Лозана отхвърли жалбата на засегнатите. Само Дария Клишина ще участва в скока на дължина, тъй като в последните години живее и тренира в САЩ и не е била под влиянието на порочната руска допинг система.