Нарушенията са включвали дори и подмяната на положителни тестове

Световната антидопингова агенция препоръча официално Международния Олимпийски Комитет и на Международния параолимпийски комитет да не допуска никакви руски спортисти в Рио де Жанейро. Причината - доклад, според който властите в Русия са подкрепяли мащабна политика за използването на допинг.

По темата

Информацията бе изнесена от канадския професор Ричард Макларън, който е ръководител на разследващия екип, сформиран по обвиненията за държавна подкрепа при употребата на допинг преди и около Олимпийските игри в Сочи през 2014-та.

Независимият доклад потвърждава, че е имало такава подкрепа за руските спортисти в този период.  Пълни признания е направил ръководителя на допинг манипулациите Григори Родченков, който заявява, че на програмата за допингиране са били подложени десетки спортисти. Всичко това се е случвало с подкрепата на тайните служби на Русия. 

Нарушенията са включвали дори и подмяната на положителни тестове. Президентът на МОК Томас Бах заяви, че комитетът вероятно ще излезе с решение още утре, като нарече разкритията "шокиращ и безпрецедентен удар" по спорта. Ето защо "МОК няма да се поколебае приложи най-тежките наказания", доваби още Бах.

„Допинговият скандал“ е опасен рецидив на намеса на политиката в спорта. Това заяви руският президент Владимир Путин. „В момента наблюдаваме опасен рецидив на намеса на политиката в спорта. Да, формата на тази намеса се е променила, но по своето същество си остава същата: да се превърне спорта в инструмент за геополитически натиск, да се създаде негативен образ на страните и народите“, се казва в изявление на руския държавен глава, разпространено от пресслужбата на Кремъл.