Световната антидопингова агенция публикува независим доклад

Русия участва в мащабна употреба на допинг, което е станало с протекцията на държавата. Докладът на канадския адвокат Ричард Макларън потвърди мащабната държавна подкрепа не само за употребата на допинг, а и за фалшифицирането на допинг проби, пише Gong.bg

По темата

Независимият доклад изготвен от Световната антидопингова агенция потвърждава за мащабната държавна подкрепа за руските спортисти за уптореба на допинг по време на Олимпиадата в Сочи. „Аз съм напълно убеден в своя доклад. И все пак ви умолявам да го прочетете цялостно”, заяви Макларън.

Макларън констатира, че московската лаборатория е криела доказателства за допинг случаи. Руската държава е дирижирала допинга и го е прикривала. Допинг е използван в много спортове.

Спортното министерство на Русия е ръководело усилията за прикриването на случаите. Разследването е разгледало 577 проби. Московката лаборатория е давала фалшиви доклади.

Състезания, които са засегнати от действията на руската държава са Световното първенство по лека атлетика в Москва и Световните студентски в Казан. „Осъществена е подмяна на тестовете и са прикрити допинг тестове от Сочи. ФСБ е подпомагала манипулацията на тестовете. Положителните пробите са били подменяни с чисти“, каза Макларън.

Още спортни новини ТУК