Тя е кандидат за поста генерален секретар на ООН

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати писма за подкрепа на българския кандидат за поста на генерален секретар на ООН Ирина Бокова до петима премиери.

Те са адресирани до министър-председателите на Обединеното кралство и Северна Ирландия Тереза Мей, на Испания – Мариано Рахой, на Япония – Шиндзо Абе, на Малайзия – Наджиб Разак и на Нова Зеландия – Джон Кий. 

По темата

„Това не само би дало израз на приятелството между нашите страни, но също така би могло да спомогне за допълнителното засилване и задълбочаване на отношенията ни“, посочва Борисов.

Той подчертава, че избирането на следващия генерален секретар на ООН е от първостепенно значение за всички.

„Убеден съм, че 70 години след основаването на Организацията е настъпил моментът този пост да бъде поверен на представител от Източноевропейската регионална група“, допълва премиерът.

По думите му българският кандидат за поста е една от най-силните кандидатури в системата на ООН и ще допринесе за разработването на конкретни действия, насочени към ефективното преодоляване на неотложните предизвикателства и заплахи, както и към насърчаването на мира и сигурността.