Бедствено положение бявиха в Маджарово

Опасни пожари в Южна и Източна България. В Маджарово е обявено бедствено положение, съобщава БТА. В Хасковско, Благоевграско и Варнеско се борят с големи горски пожари. А прогнозата на синоптиците е за рекордни жеги.

Три нови пожара лумнаха за ден. Огнищата са в различни райони на страната - в община Маджарово, във Варненско, а третият край Благоевград заплашва две села.

По темата

Голям горски пожар избухна в община Маджарово. Огънят, обхванал 2000 декара широколистна гора, пасища, стърнища и храсти, е лумнал между селата Бориславци и Малки воден. В момента на терен са 30 пожарникари със седем автомобила и служители от горското. Към мястото пътуват пожарни екипи от Пазарджик и София. В гасенето на пожара се е включил и хеликоптер Ми-17 от авиобазата в Крумово.

Около хиляда декара храсти, треви и смесена гора са в пламъци и край Варна. Осем екипа се борят с огъня, който е пламнал към 15:00 часа. Пожарът се развива в пресечена местност, което затруднява гасенето с техника. Опожарени са около 1500 декара между селата Генерал Катранджово и Рогачево. Засега няма данни за пострадали хора.

Огън, пламнал край Благоевград, заплашва две села. Пламъците тръгнали от близкото сметище между селата Бучино и Българчево около 16:20 часа. Горят предимно сухи треви и храсти, стърнища, както и лозя и пчелини. Два екипа огнеборци гасят пламъците над самото сметище, а трети екип пожарникари се опитва да спре огъня, който върви към село Бучино. Друго огнище прехвърли дерето и пълзи към село Българчево, където има много лозови насаждения. Мобилизират се горски служители и доброволци за гасене на пожара. На 2 километра западно от Бучино минава и транзитният газопровод за Гърция.

Продължава и борбата с пожара в Родопите край Ардино. През цялата нощ над 35 горски и пожарникари са гасили локални огнища. Досега изгоряха окола 2000 декара гора, а щетите са за над 2 милиона лева.

Репортери: Екатерина Николова, Димитър Иванов, Цеца Алексова

Снимка: Shutterstock