Дядо Христо и внукът му запалили огъня

Огромният пожар в Хасковско, при който изгоряха 8000 декара, е пламнал заради печене на патладжани за зимнина. 

По темата

67-годишният дядо Христо и 21-годишният му внук в неделя по обяд отишли до лозовия масив в село Бориславци и запалили огън, за да могат да опекат зимнината. Вятърът обаче разпалил огъня и той тръгнал към тревата. Пламъците обхванали сухи треви и двамата не успели да угасят разрасналия се пожар.

Буквално за минути стихията превзема километри по фронта си. До вечерта са обхванати хиляди декари, а огънят започва да пълзи около селата Бориславци и Малки воден. В гасенето се включва и военен хеликоптер Ми-17, който е успял да излее върху огнищата на пожара 84 тона вода. В цялата Община Маджарово бе обявено бедствено положение. 

Изгорели са тревисти местности и смесени гори. Над 200 души участваха в овладяването на пожара, сред които 53 военнослужещи, екипи от горските стопанства, местни хора и доброволци. Поискани са допълнителни сили и включването на тежка механизирана техника за проправяне на просеки и пътища от Министерство на отбраната.

Няма никаква опасност за населени места”, категоричен бе областният управител на Хасково Станислав Дечев.

От МВР съобщиха, че срещу дядото и внука му е образувано досъдебно производство. След изчисляването на щетите виновникът за пожара, ще понесе отговорност. Минималното наказание е глоба, но е възможно да отиде и на съд. 

Край Благоевград пък изгоряха 1000 декара сухи треви, храсти и лозя. Огнената стихия пламна вчера следобед и обхвана селата Бучино и Българчево. Предполага се, че огънят е започнал на сметището на село Бучино. Огънят беше локализиран на метри от къщите на хората, но продължава да създава проблеми. Тази сутрин жителите на Благоевград се събудиха от задушлив дим. Смогът създаде неудобства и на пътуващите по магистрала "Струма", които трябваше да карат с включени фарове за мъгла. От РИОСВ направиха замервания и съобщиха, че замърсяване на въздуха няма. 

За щастие, големият пожар в района на селата Генерал Кантарджиево и Рогачево, на границата между областите Добрич и Варна, вече е овладян. Огънят засегна около 2000 дка лесонепригодни площи и смесена гора. На място все още има пожарни екипи, които при необходимост са в готовност да възобновят гасителните действия.  

Огън изпепели стопански двор в село Боянци. Стихията унищожи над 42 000 бали фураж, 10 тона жито и стара стопанска техника. Пристигналите на място пожарникари извели от горящите постройки над 350 животни. Спасени са и близо 90 тона жито.

Репортери: Екатерина Николова, Димитър Иванов