Самба, плажове и... мръсотия

Там има плажове. Самба. Красива природа. Супер емоции. И супермикроби. Въоръжени грабежи. Финансова криза. Няколко дни преди откриването на Олимпиадата в Рио де Жанейро все още красиво и ужасно. А самите игри вече започнаха обещаващо… за скандали.
По темата

Общината е притисната между назряващата заплаха от банкрут и необходимостта да реши последните големи олимпийските въпроси. А това е огромен проблем, коментира Le Huffington Post. 

 
(Без)опасността на хората в Рио е надвиснала над Олимпиадата като Дамоклев меч. Боклуци, мръсен въздух, Зика и проблемна канализация преследват "смелчаците", които искат да станат част от спортното събитие. Много хора описват града като „портите на Ада”… и не са далеч от истината. Именно това предупреждение отправиха към туристите протестиращите пожарникари и полицаи.
 
"Ако дойдете в Рио , вие няма да бъдете в безопасност" – това гласеше един от транспарантите , които разпънаха протестиращите на летището пред пристигащите туристи миналата седмица.
 
Престъпността по улиците на Рио не учудва никого. По-рано този месец откраднаха снимачна техника за 400 000 евро от германски снимачен екип.А през май трима олимпийци от отбора по ветроходство на Испания бяха нападнати в един от централните квартали на града. 
 
През първото тримесечие на годината броят на кражби на мобилни телефони е скочил с 40% . Атаките на автобуси са се увеличили с 21% , а кражбите на коли - с 15%.
По време на Олимпийските игри в Рио се очаква да дойдат около 350 000 туристи. Малко вероятно е всички те да бъдат готови за това, което ще им се случи и което се е превърнало в отровно ежедневие са местните жители.
 
Здравеопазването не е в по-добро състояние. Преди месец учени от Рио де Жанейро откриха присъствие на супербактерии във водата на пет плажа. На един от тях – Копакабана,  ще се проведе етап от Олимпиадата. Тези устойчиви на антибиотици бактерии може да предизвикат различни заболявания, включително менингит. 
 
Като капак идва и корупцията... плаваща в атмосфера от замърсен и вреден въздух, 
 
За сметка на това пък беше поставен нов "олимпийски" рекорд – за всеки състезател в мащабното спортно събитие бяха заделени по 42  презерватива – общо 450 000 на брой. Вероятно с това организаторите искат да покажат, че очакват високи резултати от участниците. 
 
Междувременно, икономическата криза и значителното падане на цените на петрола накараха държавния дълг да надвиши 37 милиарда. 
 
Автор: Гергана Тенева

А кои българските спортисти се впускат в битка за медали си припомнете във видеото: