И ще събере ли достатъчно подкрепа, за да „кацне” на „Дондуков”2?

Кой е генерал Румен Радев? Ще отприщи  ли номинацията му предизборната кампания? 
И кого ще изправят срещу него другите политически сили?
 
Като командващ ВВС генерал Румен Радев имаше славата на един от най-добрите пилоти на Балканите. След като катапултира от бойната авиация обаче, попада в мътните води на предизборната кампания като новобранец. 
 
Генерал Румен Радев командваше военната авиация в сложна ситуация: няма изтребители, пилотите напускат, а в сектора се боричкат всякакви интереси, включително бизнес и политически.
 
По темата
„Аз като командир на ВВС в тази ситуация не мога да гарантирам здравето и живота на нашия летателен и технически състав”, заяви ген. Радев през 2015 г. 
 
Досега генералът не беше показал политически амбиции. Но пък опита да прави политика на поста, който заема. Миналата есен той хвърли оставка  и ходът му нагнети напрежение около споразумението с Полша за ремонта на МиГ-овете. Премиерът набързо го разубеди с обещание за пари и нови хоризонти за военната авиация.
 
Но подозренията, че лупингът на генерала е синхронизиран с политическите цели на левицата останаха. И за мнозина се потвърждават сега - с изстрелването на Румен Радев в президентската кампания.
 
Сред мотивите за напускането на армията генералът сочи съвместна охрана на българското небе. Тезата му, че това е по-унизително от Ньойския договор беше използвана и от антизападната пропаганда в Русия, и от антируската в България. А той отговори и на двете страни, във Facebook, с реквиема на Моцарт.
 
Румен Радев е изключително популярен сред военните и запасняците . Ще бъдат ли достатъчни гласовете им, за да кацне пилотът на „Дондуков” 2 - е рано да се прогнозира. Но стана ясно, че от „Дондуков” 1 няма да спират полета му, а Борисов нареди на военния министър да изпрати одобрената молба за напускане на генерала директно към президентството.  

Сега интригата е дали номинацията на Румен Радев ще вдигне още повече акциите на генералите в политиката. И най-вече ще търси ли ГЕРБ отговор на генералския профил на левите.

Въпросът ще се кандидатира ли Бойко Борисов за президент става по-актуален от всякога. И той, и партията му от месеци упорито мълчат. Единственото друго име, което се прокрадна от редиците им, е на парламентарния шеф Цецка Цачева.

Към момента кандидатите на Реформаторите са повече от партиите в Блока - цели 7.

Красимир Каракачанов от ВМРО обяви, че иска да е президент. Съюзниците му патриоти засега мълчат. 

Дотук това означава със сигурност, че управляващите отиват на изборите солово, а не в коалиция. Което пък прави особено ценна подкрепата на ДПС, които традиционно не издигат кандидат.