Това стана ясно от отчета на Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания

473 000 лева дългове към държавата е опростил президентът за четири години. Това стана ясно от отчета на Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания.

По темата

Прежалените от хазната дългове са на 221 души - майки, които са с ниски доходи, възрастни хора с влошено здраве или частни случаи на социално слаби. Комисията е отказала да опрости над 10 млн. лв. задължения, защото е преценила, че длъжниците биха могли да се справят и сами. По закон президентът разглежда случаи на дългове към държавата, но няма право да опрощава неплатени сметки за ток, парно или други битови услуги. 

„Получих помощта при раждането на детето. Тогава бях неосигурена, подадох си документите до социалното. Оказа се, че не мога да получавам помощ. Аз казах, че няма да лиша детето, за да ги върна”, разказва Габриела Спасова. 

Държавата опростила на Габриела 600 лв. майчинство. Трябвало да ги върне, защото започнала работа на третия месец след раждането, а получила еднократна помощ от НОИ.

„Мое право беше да си подам документите, въпреки че от социалните ми казаха, че това не са публични вземания и ще ме съдят”, добавя Габриела. 

Най-много искания да се опростят дългове в Президентството се получават от Северозападна България и Кърджалийско. Освен за майчинство, най-често се опрощават данъци за имот. Но Комисията ги отсява.  

„Принципът е комуто ползата, нему и вредата. Защото сме имали хора с 4 жилищни имота и гаража се оплакват, че нямат възможност да си плащат данъците”, обяснява Пламен Конов от Комисията за опрощаване на несъбираеми държавни вземания. 

Затова за 4 години са опростени имотните данъци само на четирима души - в единия случай - на 18-годишно момче, загубило в катастрофа и двамата си родители. Комисията преценява дали да прежали дълговете и по възрастта. И здравословното състояние. Но понякога хората искали да не плащат здравните си осигуровки заради високо кръвно.

Правилата на държавата: никой няма право да иска опрощаване, ако е осъден на глоба или дължи санкция заради престъпление. И още: президентът не може да ни спаси от договорите ни с частни фирми. Опростените от държавата дългове са твърде малка част от бюджета и не ощетяват значително хазната.