За по-безопасни се считат Испания и Италия

След вчерашните атентати в Тайланд, българското Министерство на външните работи излезе с препоръки към сънародниците ни, на които им предстои пътуване там. Един от съветите е да избягват места с голямо струпване на хора. И още - да следят внимателно международните и местни медии.

По темата

Тайланд е една от дестинациите, които в последно време се превърнаха в горещи точки заради атентати. В червено в каталозите на туроператорите след терористичните атаки светят още Париж, Ница, Брюксел и Мюнхен.

Най-сериозният отлив обаче е от Турция - не заради атентат, а заради преврат, макар и неуспешен. 30% от хората са отменили пътуване до южната ни съседка.

Въпреки че гаранции за сигурност няма, за по-безопасни за туризъм се считат Испания, италианското крайбрежие - Сицилия и Римини, и средиземноморските острови Сардиния и Малта.

След атентатите в Париж и Ница обаче, според френските туристически агенции, няма отлив на туристи. Дори се наблюдавал ръст на интереса.

У нас: в първите няколко месеца след „Шарли Ебдо” да пътуват до Париж са се отказали под 10 на сто от хората.

Универсалният заместител на Западна Европа и Турция, въпреки икономическата криза и протестите по границата през май, остава Гърция.

А за всички, на които им предстои пътуване в рискови региони, на сайта на външното ни министерство могат да намерят актуална информация и контакти с официалните власти в съответната държава.