Подобрени рекорди, интересни дуели и съревнования в различните спортове властват в Рио

31-те Летни олимпийски игри са в разгара си. Подобрени рекорди, паметни развръзки, интересни дуели и съревнования в различните спортове властват в Рио де Жанейро. Дори и допинг-скандал с българско участие…за цвят. Олимпийските игри са всичко това. А отвъд тази спортна вихрушка, отвъд всички вълнения, с всеки изминал ден на Игрите, историята им придобива по-различни краски, а мащабите ѝ стават все по-големи, пише gong.bg.

Но като всяко нещо в живота, и при Олимпиадите има моменти, които преобръщат всичко из основи…така сякаш поставят началото на ново летоброене. Защото има мигове, които белязват завинаги.

Предлагаме на вашето внимание съвсем накратко няколко такива, да ги наречем глави от олимпийската история, които я промениха генерално.

По темата

1.  Първото участие на жени на Летни олимпийски игри Това се случва в Париж през 1900 година. До тогава Олимпиадите са били тема „табу“ за нежния пол. През въпросната година обаче, в града на любовта, дамите успява да завоюват своето право да участие, като се състезават в тениса и голфа. И от година на година периметърът на тяхното присъствие става все по-широл. А за статистиката ще се помнят и Игрите в Лондон, когато за първи път се въвеждат женските турнири по бокс.

2.  Просто Джеси Оуенс или известният като тъмнокожият лекоатлет стъпкал Хитлеровото твърдение за „превъзходството на арийската раса“На Игрите в Берлин през 1936 година пред очите на Адолф Хитлер Оуенс от САЩ печели цели 4 златни медала. Неговото постижение и до днес се помни като триумфът на спортсменството над нацистката идеология.

3.  Първото участие на лекоатлети в инвалидни колички на Олимпийски игри Всичко се случва през 1948 година на Игрите в Лондон. А историята има своята дълбоко човешка страна. Английският лекар Лудвиг Гутман изиграва ключова роля, като се превръща в родоначалник на състезанията на летлети в инвалидни колички. Идеята на медика е по този начин да помогне на пострадалите от Втората световна война ветерани, като спортът да се превърне в един вид терапия за тях. Така се поставя старт и на Параолимпийските игри, които в наши дни са неразделен спътник на Олимпийските такива.

4.  Първото телевизионно излъчване и първият допинг скандалНабиращата скорост глобализация „поглъща“ и Олимпийските игри през 1960 година. Тогава домакин е Рим, а за историята този форум ще остане като първият предаван по телевизията. В дебелите книги на статистиците обаче е останало и още нещо – неимоверното желание за олимпийска титла се оказва по-силно от всичко и така наяве избухва първият допинг-скандал.

5.  Ужасяващо! Терорът в главната роля Тероризмът е сред най-неприятните явления в световен мащаб. Той е намирал своите грозни проявления неведнъж и се е превръщал в заплаха за не едно спортно събитие. Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година са онези, които са белязани не само от високо спортно майсторство, но и от тъжни сълзи. Трагедия помрачава най-престижния форум в света, след като 11 израелски спортисти са взети за заложници и са убити от палестински терористи. Въпреки всичко, Игрите продължават, но мрачната сянка на трагедията се простира до самия им край.

6.  Бойкотът на африканските нации Паметният момент се случва на Игрите през 1976 година в Монреал. 22 африкански страни отказват участие, защото Нова Зенландия е допусната. По-рано през годината страната предизвиква възмущение у африканците, изпращайки националния си отбор по ръгби на турне в ЮАР, където по това време е наложена политиката, въведена и поддържана от бялото малцинство, по-известна като апартейд. Това е първият политически бойкот на Летни олимпийски игри. Същевременно МОК не може да откаже право на участие на Нова Зенландия, тъй като ръгбито тогава не е било олимпийски спорт и местната федерация не е била подчинена на Олимпийския комитет в страна.

7.  Северна и Южна Корея – ръка за ръкаНапрежението между Северна и Южна Корея винаги е било осезаемо, но по време на Олимпийските игри в Сидни през 2000 година, двете страни успяват да си подадат ръце и да излязат заедно по време на церемонията по откриването на надпреварата. Спортистите от делегациите на двете държави са облечени в сходни екипи и правят общо представяне пред света, макар че след това се състезават отделно.

8.  Новият дизайн на олимпийските медали, с които се окичват победителите на Игрите в Атина през 2004 година След като на Игрите в Сидни през 2000 година има известен проблем с олимпийските медали, и по-конкретно с едно изображение върху тях, дизайнът им бива прекроен за следващия цикъл. Причината? Вместо гръцкия Партенон е изографисан римският Колизеум, а това не бе подминато с лека ръка в родината на Игрите.

9.  Осемте златни медала на Майкъл Фелпс на Игрите в Пекин през 2008 година На фона на постиженията на Куршума от Балтимир приказките изглеждат някак излишни. Голям или по-точно много голям. Така простичко можем да го опишем без много думи. Американецът, продължава своя олимпийски рецитал и на Игрите в Рио, където спечели общо 23-та олимпийска титла. Така вече има 28 олимпийски медала, от които едва три сребърни и два бронзови. Фелпс се превърна в жива легенда, а само преди ден обяви, че възнамерява да се оттегли след края на надпреварата в страната на кафето...

Новини от Олимпиадата в Рио четете на gong.bg.