Най-голяма е нуждата от такива специалисти в общините

140 са свободните работни места за вътрешни одитори в държавните структури. Това става ясно от проект на Стратегия за развитието на финансовото управление и контрол и вътрешния одит в публичния сектор за периода 2016-2020 г., информира БГНЕС.

От утвърдени бройки за вътрешни одитори – 581, назначени в различните държавни институции са едва 441. От документа излиза, че властите в България нямат желание да бъдат обект дори на вътрешен контрол.

По темата

Най-голям относителен дял на вакантните места за вътрешни одитори се оказват в общините – 28,35%, следват второстепенните разпоредители на бюджетни средства, където 26,32% нямат вътрешен одит и министерствата, в които дефицитът на одитори е 20 на 100.

“Налице е проблем с осигуряването на финансов ресурс за професионално обучение и развитие на вътрешните одитори, пропуски при липсата на планиране и документиране на одитната дейност, включително при оценката на риска. Наблюдават се също проблеми, свързани с обективността, обхвата, качеството и ефективността на одитната дейност, особено при вътрешния одит на общините”, пише в проекта на Стратегия.

Сред основните проблеми пред вътрешния одит е ситуацията, при която неговата дейност зависи пряко от ръководството на съответното ведомство, което трябва да “контролира”.

Част от мерките в документа включват изготвянето на анализи, други – законодателни промени и изменения на различни нормативни актове, както и повишаване на образователния капацитет на вътрешните одитори.