Каква е причината?

Хърватия е като бастин на Балканския полуостров. Потвърждава го рекордът по визити на папата (главата на Римокатолическата църква) след падането на Берлинската стена, както и факта, че над 80% от населението са католици.

Сега обаче църквата се противопоставя на включването на йогата в програмата със спортни дейности на Славонски Брод – град в историческата област Славония, с предупреждението, че е „антикатолически култ”, информира abc.es.

По темата

Според местните медии уеб страницата на епархията на Славонски брод алармира, че „под булото на спорта се опитват да преминат антикатолически дейности като йогата”.

Случаят не е съвсем нов за хърватите, тъй като през 2003 г. на Епископската конференция на бившата югославска република блокира включването на йогата сред спонсорираните спортни практики, предназначени за учители.

А какво представлява йогата?

Йогата е система от физически, умствени и духовни практики, чиято цел е да се трансформират тялото и ума. Тя е една от шестте индуистки философски школи, която приема медитацията за основно средство за постигане на освобождението. А учението включва основно специфични упражнения (асани) и дишане (пранаяма).

„За” и „против” йогата

Местните енории в Хърватия дори разпространяват брошури, в които се предупреждава за „опасностите от ориенталските култове”. В защита на йогата пък застана зам.-министърът на спорта - хърватската скиорка Яница Костелич, която е и първата четирикратна олимпийска шампионка по ски алпийски дисциплини в историята на спорта.

От известно време обаче Хърватската църква отхвърля дългогодишната практика на йога. А някои католически организации като Сдружението „Добрият пастир” алармират, че много от хората, практикуващи йога, „са преживели седмици и месеци на психоза и духовно робство”.

Редактор: Анелия Тодорова