Важно е да сте физически активни, но и да си починете

Независимо дали сте спортна натура, практикуването на спорт по време на ваканция е един страхотен начин да поддържате фигурата си във форма, да се възползвате максимално от ваканцията си, да помогнете на организма ви да се приспособи по-лесно към смяната на часа и промените в околната среда. Ето няколко хитринки, които биха ви били полезни.

 

За да сте подготвени, носете всичко, което ви е необходимо, за да спортувате на място: тенис, баскетбол, фитнес, бански, връхна дреха, житни храни. Осведомете се добре за метеорологичните условия, спортове, които може да практикувате навън, помислете също за дъждобран или поларни дрехи, ако е необходимо.

 

Ако сте добре екипирани и със силна мотивация, нищо не може да ви спре да спортувате, където и да сте отседнали.

 

Помислете за дейностите, включени във вашия престой.

 

Да спортувате не означава непременно да правите разхищения на пари. В момента, в който запазите хотел, обръщайте внимание на това дали сградата разполага със зала за фитнес, пространство за тенис или басейн. Голяма част от хотелите включват достъпа до спортните съоръжения в тарифите за стаята и няма нужда от допълнителни разходи. Това е идеалното решение за вашия бюджет. Полезно е, ако близо до вашата стая можете да направите няколко лицеви опори или няколко дължини в басейна.

 

Осведомете се за безплатните дейности.

 

В много от градовете по света е напълно достъпно да посещавате голям брой спортове безплатно. Както в Париж или в Лион, голям брой градове разполагат с велосипеди под наем - чрез карането на колело можете да опознаете и града.

 

В други градове организират курсове по йога или гимнастика в парковете.

 

За да се информирате, потърсете туристическо бюро в града, в който сте отседнали. Можете да попитате и на рецепцията на хотела.

 

Направете си краткосрочен абонамент.

 

Много спортни клубове предлагат дневен или седмичен абонамент срещу малка такса. Някои от големите хотели си позволяват да се възползват от външни спортни съоръжения срещу скромна сума. В Куба и Хавана е възможно също да отидете да плувате в много луксозни хотели срещу 10 евро на ден с включена напитка и храна.

 

Как да съчетаете полезното с приятното?

 

Спортуването може да бъде и страхотен начин да преоткриете страната, в която сте отседнали. Сложете си маратонките, отидете да тичате навън и опознайте околността. Ако не се чувствате достатъчно да тичате сами на място, което не познавате, помолете местните жители или хората от хотела да ви препоръчат най-безопасните квартали в града. За да избегнете кражба, оставете парите си в хотела. Няма смисъл да носите и паспорта си. Пазете едно копие във вас, за да можете да докажете самоличността си.

 

Свържете се към безплатен интернет, за да може да използвате google maps на вашия смартфон. Това е практично приложение, благодарение на което да знаете къде се намирате по всяко време.

 

А ако не обичате да тичате, туризмът е страхотен начин да проучите страната, в която сте, както и да спортувате.

 

Ако пък предпочитате приятелските срещи, се присъединете към група туристи за пешеходен поход.