Това е извънсъдебното споразумение на Джими Фейгън след скандала с измисления въоръжен обир

Почти 11 000 долара ще дари на благотворителна организация американският плувец Джими Фейгън. Това е извънсъдебното му споразумение, като по този начин ще разреши проблемите си с бразилските власти.

Скандалът избухна, след като Фейгън и трима негови съотборници дадоха лъжливи показания, че са станали жертви на въоръжен грабеж в Рио.

Джими Фейгън, Райън Лохте, Джак Конгър и Гунар Бенц твърдяха, че са били нападнати в неделя сутринта от въоръжени лица с автомати, които са се представили за полицаи и са ги обрали, като са им взели пари, ценности и документи.

По темата

Служител в бразилската полиция разказа, че в около 06:00 часа сутринта в неделя четиримата плувци спрели с автомобил на бензиностанция в „Бара да Тижука”, квартал на Рио де Жанейро, предаде БТА, цитирана от Gong.bg.

Единият от четиримата олимпийци се опитал да влезе във външна тоалетна, но вратата била заключена, след което плувците я натиснали и я счупили.

Един от охранителите на бензиностанцията влязъл в спор с американците заради повреденото имущество. Той имал оръжие, но в нито един момент не го е вадил или насочвал към състезателите.

Впоследствие пристигнал управителят на бензиностанцията. Той използвал услугите на клиент, за да превежда, като поискал от плувците да заплатят счупената врата. След кратка дискусия те му дали неопределена сума пари и напуснали мястото.

Полицията в Рио де Жанейро повдигна обвинения срещу Лохте и Фейгън за "вандализъм и даване на фалшиви показания".

Олимпийският комитет на САЩ официално се извини за поведението на четиримата плувци.

„Поведението на тези спортисти е неприемливо", се казва в изявление на централата.

Джак Конгър и Гунар Бенц вече напуснаха Бразилия, след като бяха разпитани от полицията. Двамата се опитаха да напуснат страната в сряда, но бяха свалени от самолета, за да дадат показания. Сега обаче те получиха разрешение да напуснат Рио де Жанейро. 12-кратният олимпийски медалист Райън Лохте се завърна в САЩ още в понеделник, а Фейгън все още е в Бразилия.

Повече спортин новини четете на Gong.bg

 

Снимки: Getty Images