Не съм използвала забранен препарат, категорична е тя

Уличената в употреба на допинг по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро с
Силвия Дънекова обяви, че ще съди Световната антидопингова централа. 

Лекоатлетката продължава да твърди, че е жертва на заговор. Пред NOVA тя заяви, че личният й треньор Румен Ангелов и докторът на националния отбор -  Ангел Лозанов, нямат никаква вина.  „Отговорността я поемам изцяло върху плещите ми”, заяви Дънекова.

Ще се боря докрай да изчистя името си и да покажа, че този резултат и поведението, което показаха спрямо мен е несправедливо", заяви българската лекоатлетка Силвия Дънекова, която бе уличена в употреба на допинг по време на Олимпийските игри в Рио де Жанейро. 

По темата

„Аз съм на 33 години. За мен спортната кариера след 25 години в леката атлетика щеше да приключи след тази Олимпиада. Няма никаква логика да си позволя да приключа спортната си кариера по този начин. Винаги съм се считала като един малък състезател, не съм велик спортист и никога няма да имам шанс да стана голям състезател. Това обаче не е причина да спра да се боря с една огромна несправедливост. Няма да се примиря и категорично заявявам, че не съм ползвала този препарат”, заяви тя. 

„На 30 юли ми взеха урина. След два дни си проверих профила и видях, че пробата ми е негативна. На 1-ви август дойдоха отново да ми вземат проба, като по документи трябваше да ми вземат само кръв. Това не ме накара да се усъмня или притесня. Междувременно ме накараха да дам и урина. Първата ми проба беше с ниска плътност 1.04. Трябваше да хапна един сандвич и след около два часа дадох нова проба за урина. Тя беше с плътност 1.06. Освен това дадох и кръв.

На 8 или 9 август дойде писмо, в които се казва, че съм дала положителна допинг проба във втората урина, а първата проба за урина с 1.4 е отрицателна. В първия момент си помислих, че това не може да бъде истина”, сподели лекоатлетката.

"Поканиха ме в антидопинговата лаборатория, която е построена специално за Игрите в Рио. Аз обаче прецених, че не разбирам нищо и пратих лекаря на националния отбор д-р Ангел Лозанов. Когато той отива, изкарват урина, която е с плътност 1.09. Няма как да се случи да има три единици разлика в плътността на урината, която аз давам и урината, която те ми изваждат.

За мен това значи, че има два варианта - или урината не е моя, или че не е съхранявана правилно. Това означава, че този резултат е невалиден. Точно поради тази причина аз ще се боря докрай да изчистя името си и да покажа, че този резултат и поведението, което показаха спрямо мен е несправедливо", допълни още тя. 

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си