Природата намери ново приложение и то не къде да е, а в библиотеките

Природната медицина намери ново приложение и то не къде да е, а в библиотеките.

И книгите, също като хората и животните, боледуват. Ориенталски ръкопис е един от хилядите болни документи, които се съхраняват в Националната библиотека. 

„Всички тези петна красноречиво сочат различните цветове - всички видове гъби и плесени, те могат да бъдат от целия спектър на дъгата и тук имаме богат спектър от зараза, която трябва да бъде премахната”, обясни доц. Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”.

По темата

Здравословното му състояние е тежко, а лечението трябва да започне час по-скоро. Панацея има - нарича се аноксия. Методът е екологичен, а България е първата държава в Източна Европа, която го прилага.

„Тук са болните документи, които трябва да държим минимум 3 седмици. Създава се една анаеробна среда, вътре има само азот, така паразитите, които са вътре, се дехидратират и окончателно се убиват, на 15 септември ще ги извадим напълно здрави”, обясни още доц. Красимира Александрова.

Аноксията не само лекува. С нея се прави и профилактика на книгите и документите, които са здрави. За да удължат живота на книжния фонд библиотекарите използват и чаено масло - отварата от 70% спирт и чаеното масло. Разтворът е евтин, ефикасен и напълно безвреден.

Обезпаразитяването действа като ваксина. След като отварата е готова, обезпрашаването на книгите може да започне.

Освен че е по-полезна за книгите, екологичната дезинфекция е по-здравословна за библиотекарите.

Повече гледайте във видеото!