Правителството одобри план-сметката за разходите

Близо 50 милиона ще струват изборите и референдумът наесен. Правителството прие план-сметката за президентския вот и националното допитване на 6 ноември.

Общата сума, която държавата дава, е 47 милиона лева. Най-много разходи – 20 милиона лева, ще отидат за заплати на членовете на избирателните комисии.

Отделно Централната избирателна комисия ще получи над 9,5 милиона лева за организиране и подготовка на вота. 7 милиона лева ще струва отпечатването на бюлетините, машинното гласуване и компютърната обработка на данните от вота.

500 хиляди лева пък ще отидат за разяснителна кампания за това как да гласуваме. Държавната администрация ще получи 9,5 милиона лева за референдума. Охраната на вота ще струва 4 милиона лева, а гласуването зад граница – 1,5 милиона лева.

По темата

Припомняме, че референдумът ще бъде със следните въпроси:

- Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?

- Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?

- Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?

За похарчените средства трябва да се представи отчет в Министерството на финансите в срок до 16 декември 2016 г.