При атаките в Ню Йорк и Вашингтон загинаха близо 3 000 души

По темата

В Съединените щати отбелязват 15 години от атаките срещу Световния търговски център. Близо 3000 души загинаха на 11 септември 2001-а година в Ню Йорк, Вашингтон и щата Пенсилвания.  Тогава последователи на "Ал Кайда" отвлякоха 4 самолета.

КАДРИ ОТ КЪРВАВИТЕ АТАКИ ПРЕДИ 15 ГОДИНИ И ОТ ЗАПОЧНАЛИТЕ ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ ЦЕРЕМОНИИ ВИЖТЕ ТУК 

Атаките на 11-и септември доведоха до войни, които не са затихнали и до днес. И промениха напълно усещането за сигурност на американците в собствената им страна. За много американци това е ден, в който си спомнят загиналите си близки и роднини.

Спомня си и семейството на Стивън Силър. Пожарникар, баща на 5 деца, за когото се смята, че

е загинал в една от кулите. Той не могъл да стигне до небостъргачите с пожарната. Спрял пред блокиран тунел. И тичал 3 километра с пълно снаряжение, за да помогне. Стигнал навреме, за да влезе в една от кулите. След рухването им, тялото така и не било открито. Днес на името му е основана фондация. И хиляди се събират, за да изтичат 3-те километра, които Стивън Силър е изминал на 11-и септември.

Това е част от възпоменателните церемонии в памет на жертвите. Те започнаха още преди 2 дни и ще продължат до края на уикенда. Много близки и роднини на загиналите посетиха предварително мемориала на мястото на кулите-близнаци. За да оставят цветя и послания на мраморните плочи с имената на загиналите.

В Пентагона във Вашингтон и на мястото на кулите-близнаци в Ню Йорк ще има възпоменателни церемонии. След залез слънце на мястото на двата рухнали небостъргача ще се задейства инсталацията, излъчваща два снопа светлина на височина 6 километра.

Видео: Ruptly

Репортери: Ясен Дараков, Момчил Минков