Египтянинът Мохамад Ата блъсна първия отвлечен самолет Боинг 767 в северната кула на Световния търговски център

Майката на Мохамед Ата, един от главните участници в самоубийствените атаки на 11 септември, твърди, че синът й е жив и че САЩ го държат затворен в Гуантанамо.

„Искам да видя сина си преди да умра. На 74 г. съм и живея с надеждата, че си оживял. Знам, че никога не си правил нищо лошо и че не си могъл да извършиш онова, в което те обвиняват”, с тези думи се обръща майката към сина си по време на интервю за испанския вестник „Мундо“, пише БГНЕС. 

По темата

Припомняме, че египтянинът Мохамад Ата блъсна първия отвлечен самолет Боинг 767 на американските аеролинии в северната кула на Световния търговски център в Ню Йорк.

Повече от 3000 души загинаха при атаките, извършени в Ню Йорк, Вашингтон и Шанксвил в Пенсилвания от 19-те екстремисти от „Ал Кайда” преди 15 години с помощта на отвлечени пътнически самолети.

„САЩ крият истината. Те са планирали това нападение, за да разпространят идеята, че ислямът е тероризъм. Те са подбрали хора, притежаващи паспорти, за да ги обвинят за атаките и едновременно с това да обвинят нашите страни и ги разединят”, добавя майката на атентатора-камикадзе.

Баща му, който е адвокат, починал през 2008 г., е отхвърлил каквото и да е участие на сина си в атентатите и дори заявил, че Мохамед му се обадил по телефона от неназовано място ден след атаките.

„Мундо“ твърди, че това е първото интервю, което майката дава след атентатите на 11 септември.