Длъжностни лица са разделени по въпроса дали тя ще се откаже от надпреварата за поста генерален секретар на ООН

Дипломати от София и Брюксел информират, че финалното решение дали Кристалина Георгиева ще се присъедини към надпреварата за поста генерален секретар на ООН ще бъде съобщено в близките дни, пише „Ройтерс”. 

По темата

Към момента за поста са се кандидатирали 10 души. Сред тях е и българката Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО.

Длъжностни лица са разделени по въпроса дали тя ще се откаже от надпреварата, за да позволи на София да номинира Георгиева. Остава неясно и дали България може да има двама кандидати за поста, или българският еврокомисар ще бъде номиниран от друга държава.

„Това е решение на премиера и той ще прецени ситуацията. Необходими са и консултации с други страни за такова решение. За момента няма официално предложение в правителството. Ако има такова, то може да бъде подадено до края на работния ден в понеделник", заяви министърът на вътрешните работи на България Румяна Бъчварова.

Междувременно по този повод Мартин Селмайер, началникът на екипа на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, написа в Twitter: „Ще бъде голяма загуба за Европейската комисия. Но Кристалина ще направи силен генералния секретар на ООН и ще направи много европейци горди“.